La Inspecció de Treball es desentén dels casos de temporalitat a Barcelona Activa
Remet els empleats, alguns d’ells amb 7 anys enllaçant contractes, a la justícia
La Inspecció de Treball no es mulla i recomana als treballadors de Barcelona Activa, alguns dels quals fa set anys que enllacen contractes temporals, que reclamin directament als jutjats per determinar si la seva situació és legal o no. Després d’analitzar la situació de la companyia, aquest organisme de la Generalitat ha evitat pronunciar-se sobre el conflicte laboral de l’empresa, que depèn de l’Ajuntament de Barcelona i que es dedica, precisament, a fomentar l’ocupació de qualitat i l’emprenedoria a la capital catalana.
Al seu informe, al qual ha tingut accés l’ARA, la Inspecció de Treball reconeix que hi ha una quarantena de treballadors “amb contractes d’obra i servei concatenats que superen el temps màxim establert per l’Estatut dels Treballadors”. Alguns empleats han denunciat, com va explicar fa un mes aquest diari, que la situació ha empitjorat els últims anys i que fins i tot hi ha treballadors amb contractes fixos discontinus des de fa 18 anys, dels quals fins a set sense cap període de discontinuïtat, és a dir, els contractes ni tan sols han patit cap interrupció.
Malgrat això, l’informe de la Inspecció de Treball assegura que “la qüestió fonamental és determinar si aquests contractes [...] s’inclouen o no en l’article 15.5 de l’Estatut dels Treballadors”, i se’n desentén argumentant que és la justícia qui ha de fer aquesta interpretació. L’article 15.5 és el que regula la successió de contractes: determina que s’han de convertir en fixos tots els temporals que hagin treballat 24 mesos dels últims 30, tal com passa a Barcelona Activa. Però inclou una excepció, a la qual aquesta empresa es pot acollir: el personal contractat per fer una tasca d’inserció laboral personalitzada queda exclòs d’aquest límit.
Al seu document, el supervisor laboral manté que els jutges són els únics que poden interpretar la llei i “determinar si es pot fer una concatenació de contactes temporals d’obra i servei sota l’empara [d’aquest article]”.
Els treballadors es defensen assegurant que la quantitat de contractes encadenats “és una salvatjada” i mantenen que l’anterior govern municipal, de Xavier Trias, ja va fer una regularització en les mateixes condicions. Tot i que la Inspecció no els ha jugat a favor, els treballadors asseguren que els casos ja estan a la justícia. “Ja hi ha una vintena de demandes posades i la primera té data per al judici al novembre: és el cas d’un treballador fix discontinu que treballava ininterrompudament”, va explicar ahir a l’ARA Francisco Sánchez, portaveu de la UGT a Barcelona Activa.
Sánchez també destaca que la Inspecció sí que els dona la raó en una altra qüestió: en la petició de transparència de les masses salarials: “El comitè d’empresa té dret a tenir aquesta informació i l’Ajuntament de Barcelona és un dels pocs consistoris que no publiquen aquestes dades, que haurien de ser públiques”, remarca. Consultada per aquest diari, Barcelona Activa no ha volgut pronunciar-se sobre el document perquè encara l’està valorant.
“Subjectes al marc legislatiu”
L’empresa no nega la proliferació dels contractes temporals encadenats en aquest organisme, però es justifica i desvia la responsabilitat al govern de Madrid. “Estem subjectes al marc legislatiu espanyol, que des del 2011 no ens permet fer noves contractacions amb caràcter indefinit ni transformar les actuals”, va explicar a l’ARA la direcció fa un mes. Barcelona Activa argumenta que els seus projectes estan subjectes a subvencions, i la modalitat contractual que fan servir (temporals) és perfectament aplicable. L’empresa té 396 treballadors i l’any passat va atendre 53.000 persones i 9.000 empreses.