El Govern es podria veure obligat a crear 30.000 places de funcionari

L'acord entre sindicats i l'Estat obligarà totes les administracions a reduir el nombre d'interins

La Generalitat convocarà 30.000 places de funcionaris fins el 2019
Júlia Manresa
29/03/2017
4 min

MadridFa sis anys que el Govern no crea noves places a l’administració, tret d'una convocatòria de 1.000 places el 2015. Ar, però, la Generalitat es compromet a convocar 30.000 places de treballadors públics fins al 2019. Aquesta xifra, però, no implica afegir més llocs de feina als que hi ha actualment al Govern, sinó que en realitat pretén convertir en fixos milers d’interins. Actualment, aquest col·lectiu suposa prop d’un 20% de tots els funcionaris de la Generalitat, però no ocupen plaça de funcionari sinó que se suposa que fan feines temporals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest compromís arriba impulsat per l’acord que el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha signat aquest dimecres amb els representants dels principals sindicats de funcionaris de tot l’Estat (CCOO, UGTi CSIF) i que passa per reduir en un 90% l’actual nivell d’interinitat a les administracions públiques en un període màxim de tres anys per acabar deixant en un màxim del 8% la taxa de temporalitat (o de precarietat, com l’anomenen els sindicats) que ara supera el 20% en la majoria de casos. Aquest acord també és una picada d’ullet al PSOE perquè va inclòs dins dels pressupostos que el govern de Rajoy presenta aquest divendres i que han de ser aprovats pel Congrés, on el PP està en minoria.

Així doncs, si bé al conjunt de l’Estat l’impacte previst per a aquesta mesura suposa la convocatòria de més de 250.000 places (en sanitat, educació i justícia, principalment), a Catalunya, en l’àmbit administratiu que correspon a la Generalitat, la convocatòria serà d’unes 30.000 places, segons explica a l’ARA la secretària d’Administració i Funció Pública del Govern, Meritxell Masó, que dilluns mateix es va reunir amb la secretària d’Estat de funció pública. “L’acord permetrà que es convoquin noves places per arribar als objectius fixats, però primer hem d’analitzar com ho complirem”, puntualitza Masó.

D’aquesta manera, la secretària d’Administració explica que si actualment la Generalitat té uns 40.000 treballadors interins, el compliment d’aquest compromís suposaria l’obertura d’unes 30.000 places. perquè l’acord no implica la conversió de tots els interins sinó només aquelles places que fa “com a mínim tres anys que estan ocupades per personal amb una vinculació temporal”, diu textualment el document de l’acord. Per això, assenyala Masó, el que ara ha de fer la Generalitat és calcular detalladament quants d’aquests 40.000 interins compleixen els requisits. Aquesta representant del Govern, però, ja avança que en bona mesura les places seran ocupades per personal sanitari i docent.

Cal recordar que els pressupostos aprovats per l’executiu català ja inclouen la convocatòria de 7.000 places públiques principalment per a docents, treballadors de la sanitat i Mossos d’Esquadra. Masó apunta que aquesta xifra ara previsiblement s’ampliarà. Les primeres convocatòries seran les de personal docent i de seguretat, perquè aquest divendres el consell de ministres aprovarà un decret llei que permetrà avançar la d’aquestes places perquè l’1 de setembre ja es puguin incorporar al curs escolar i a les acadèmies de policia.

Més reposició dels jubilats

Però l’acord “històric” –tal com el van qualificar ahir els representants sindicals després de la signatura– no suposa només la reducció de l’elevada taxa d’interinatge, sinó que també compromet les administracions a elevar la taxa de reposició (és a dir, la substitució dels treballadors que es jubilen). L’any passat, la taxa de reposició es va elevar al 100% en els serveis considerats essencials (sanitat, educació, seguretat o lluita contra el frau), però fins aleshores havia estat al 50% el 2015 i al 10% anteriorment. L’acord amplia també la categoria dels anomenats serveis prioritaris els serveis d’atenció a la ciutadania, com l’atenció al públic dels serveis de transport, seguretat i emergències.

Però mentre sindicats i ministeri es felicitaven ahir mútuament per un acord en matèria de contractació pública inèdit des del 2009, el que no ha aconseguit Montoro és el suport dels sindicats a la pujada mínima d’un 1% en el salari dels funcionaris per a enguany. Tots els sindicats s’hi van oposar amb l'argument que, amb una previsió d’inflació superior a l’1% per a aquest any, suposarà una pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors que ja l’han estat perdent en els darrers anys. Montoro, però, va parlar de “dignificar la funció pública” i va insistir que, de moment, només s’apujaran els sous un 1% i que el 2018 ja se’n tornaria a parlar. Masó confirma que aquesta pujada mínima també s’aplicarà als treballadors de la Generalitat i recorda, però, que tot això depèn del fet que Rajoy aconsegueixi passar els pressupostos.

LES CLAUS

LES CLAUSD’on surten les xifres?

A Espanya les més de 250.000 places que es crearan surten de calcular quants dels interins actuals passaran a tenir feina fixa a l’administració. L’acord preveu reduir al 8% l’actual xifra d’interins i, per tant, això equival a crear 250.000 places noves, tot i que hi ha sindicats que ho eleven fins a més de 300.000 perquè estimen que suposarà elevar la taxa de reposició. Tot i això, és difícil saber quants treballadors es jubilaran o quines places obrirà cada administració. A Catalunya, els 30.000 només inclouen treballadors de la Generalitat, però se n’haurien de convocar també a les d’adminstracions locals i de l’Estat, una xifra que ni el Govern ni Hisenda detallen.

S’hi pot presentar tothom a la convocatòria d’aquestes noves places?

Sí, però els interins actuals tindran avantatge. El que farà el Govern, com totes les administracions, és obrir un concurs d’oposició, és a dir un examen al qual es pot presentar tothom, però que després serà ponderat amb el mèrit proporcional al temps treballat anteriorment a l’administració com a interí i que, per tant, sempre tindran més puntuació.

De què depèn que aquest compromís es faci efectiu?

De l'aprovació dels pressupostos de l’Estat. L’acord acompanya el text dels comptes del 2017 que l’executiu espanyol presentarà aquest divendres i que després ha de ser ratificat en un congrés on no té majoria.

Aquest anunci afecta els pressupostos de la Generalitat?

No i, de fet, tampoc suposa un increment de la despesa per als comptes de l’Estat, que era una de les condicions que posava el govern de Rajoy per tirar endavant una demanda que partits com el PSOE posen com a condició per tirar endavant els pressupostos. En realitat, la despesa ja es fa avui dia, perquè els llocs de treball estan ocupats per interins, que cobren el mateix que un treballador fix. La diferència és que no tenen garantida la plaça. Per això, no afecta els comptes.

Acord per a la millora de l'ocupació pública
stats