Puigdemont tanca la porta a una pujada d'impostos a Catalunya: "Treballem perquè no hi hagi cap retoc"

La conselleria d'Economia defensa apujar la pressió fiscal per dependre menys de Montoro

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la jornada organitzada per l'APD
Roger Tugas / Oriol March
10/05/2016
3 min

BarcelonaEl secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimarts la necessitat d'introduir canvis impositius perquè Catalunya depengui menys del FLA i incrementi la despesa social, encara que ha rebutjat que es produeixi una pujada generalitzada d'impostos. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat contrari a qualsevol modificació i ha apuntat que no hi ha previst "cap retoc" impositiu a Catalunya. Així ho ha assegurat en un dinar-col·loqui amb empresaris i directius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes recollides per l'agència Efe després de participar en una jornada de l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD), Aragonès ha insistit que el Govern està "estudiant" com incorporar canvis en el model impositiu, com seria augmentar els trams més alts de l'IRPF, i ha assenyalat que, en el seu moment, es plantejaran les alternatives més viables perquè es prenguin "decisions".

"Si hem de reduir el dèficit per dependre menys del FLA, incrementar la despesa social i a més portar a terme una reducció generalitzada dels impostos estaríem davant la quadratura del cercle, i el cercle és rodó", ha assenyalat Aragonès.

En aquesta línia, ha subratllat que el plantejament inicial és el d'introduir "petits canvis" a l'actual model impositiu per "optimitzar" el sistema i que en cap cas s'està parlant d'una pujada generalitzada d'impostos.

Els canvis que s'introduirien mantindrien sempre, segons ha dit, "el caràcter progressista" de l'impost sobre la renda.

D'altra banda, Aragonès ha reiterat el compromís del seu departament que el Govern pugui aprovar uns nous pressupostos a final d'aquest mes de maig, perquè puguin entrar després al Parlament i aconseguir l'aval de la càmera a mitjans de juliol.

El primer gran escull que hauran de superar els comptes és el debat a la totalitat: el ple del Parlament haurà de votar si admet o no a tràmit el projecte, per la qual cosa JxSí haurà de convèncer la CUP perquè no faci pinya amb l'oposició per bloquejar-lo.

El secretari d'Economia ha defensat també la necessitat d'incrementar el sou mínim i aproximar-lo als mil euros, com exigeixen els sindicats, però ha subratllat que això s'ha de dur a terme en un context de canvi de l'estructura productiva de Catalunya.

Segons el seu parer, l'augment del sou mitjà o del sou mínim "no es pot fer només a cop de llei", ja que és necessària "una evolució de l'estructura productiva del país perquè la competència es faci en valor afegit i no només amb salaris baixos".

Neus matisa que tot just s'estan avaluant les possibles pujades

Malgrat tot, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha matisat després de la reunió del consell executiu que "el vicepresident va parlar d'estudiar propostes" i que, en tot cas, "és una prioritat d'aquest Govern la rebaixa dels trams més baixos de l'IRPF".

"El problema el tenim amb l'infrafinançament del Govern i que, amb l'escàs marge de maniobra, els nous impostos que aprova xoquen amb el govern espanyol i el TC", ha insistit. En tot cas, ha reconegut que s'estan "buscant els marges que queden" per incrementar ingressos, tot i que només ha admès que hi haurà modificacions "en els impostos mediambientals".

Així mateix, Munté ha subratllat que, per al Govern, "és primordial avançar amb progressivitat, la pressió fiscal ja és alta en comparació amb altres comunitats", sobretot pel que fa a les rendes mitjanes i baixes, ha concretat. Les fórmules que es busquen, en la línia del que ha avançat Aragonès, són "dependre menys del FLA i els interessos injustos i augmentar la despesa social".

De fet, la consellera ha destacat que el compromís d'estudiar increments tributaris va ser un punt aprovat en una de les resolucions del pla de pobresa. Així mateix, ha recordat que, "des del 2011, el Govern ha augmentat fins a 6 tributs, n'ha creat 10 de nous (alguns de suspesos i impugnats) i s'han creat noves taxes".

Per tot això, "s'estan analitzant diferents escenaris" per combinar l'increment dels ingressos amb un augment de la progressivitat fiscal, per bé que, per ara, "a l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres no hi ha previst cap increment de l'IRPF".

stats