França cobrarà 6.500 milions a través d'un impost a l'energia
El gravamen penalitzarà el consum contaminant
BarcelonaEl primer ministre de França, Jean-Marc Ayrault, va destacar ahir que el seu govern espera aconseguir una recaptació de 2.500 milions d'euros el 2015 i de 4.000 milions addicionals el 2016 gràcies a un nou impost especial sobre el consum d'energies contaminants. En total, 6.500 milions en dos anys.
En una conferència pronunciada a París, el cap del govern francès va afirmar que aquesta nova fiscalitat pretén obtenir beneficis del parc nuclear existent i que, juntament amb l'impost ecològic, es dedicaran a finançar el foment de les energies renovables.
Amb tot, Ayrault va voler treure ferro a l'impacte que pot tenir el nou sistema impositiu a curt termini per al petit consumidor, i va destacar que el 2014 l'efecte del gravamen en els combustibles domèstics serà "nul", perquè la recaptació es compensarà amb la reducció d'altres impostos que inclouen aquests productes, informa l'agència Efe.
Però, a partir del 2015, l'impost gravarà amb 14,50 euros la tona d'emissió de diòxid de carboni, una xifra que serà de 22 euros el 2016. Els treballadors dels sectors del transport i els pescadors quedaran exempts de l'impost.
Augment de l'IVA
La pressió fiscal al país veí anirà en un augment progressiu a partir de l'any que ve. L'1 de gener està programat que s'incrementi l'IVA (TVA en les sigles en francès). La taxa que afecta la majoria de productes i serveis passarà del 19,6% al 20%, mentre que la intermèdia, que inclou el transport públic, s'apujarà de 7 a 10 punts.
A més de l'increment de l'IVA, l'any que ve desapareixeran o es reduiran alguns avantatges per a les llars, com determinades beques a les escoles i al sistema universitari i les exempcions a l'impost sobre els ingressos.
El pla de govern per augmentar els ingressos i reduir les despeses també s'acompanya d'un programa d'austeritat a les administracions públiques. D'aquesta manera, l'estat francès espera disminuir les despeses en 15.000 milions, a través de retallades en els serveis públics. L'objectiu final de totes aquestes mesures passa per reduir el dèficit fins al 3% del PIB a finals del 2015.
La reforma de les pensions és un altre dels projectes pendents, amb la previsió de l'ampliació progressiva del període de cotització fins als 43 anys. Segons el govern, aquesta reforma és necessària per evitar que el sistema de pensions acumuli un dèficit de 20.000 milions el 2020.
Per la seva banda, Brussel·les ha advertit França que els augments d'impostos ja han arribat al màxim i ha suggerit un control més efectiu de la despesa pública i mesures per potenciar la competitivitat empresarial.