Europa millora les seves dades d’atur fins al nivell del 2009
Espanya lidera la millora a l’eurozona, on la desocupació se situa en el 9,5%
BarcelonaL’Eurostat va donar ahir les millors dades d’ocupació des de l’any 2009. Aquesta millora fa referència al mes de febrer i ha sigut de vuit dècimes en els països de la zona euro, cosa que l’ha situat en el 9,5%, i de nou dècimes a la Unió Europea, on se situa en el 8%. Aquesta dada suposa, segons l’oficina estadística, que a la Unió Europea hi ha 19,7 milions d’aturats, 15,4 milions dels quals són a l’eurozona.
La distribució dels aturats torna a deixar clara l’existència de l’anomenada Europa de les dues velocitats. Així, mentre que en un extrem la República Txeca té un 3,4% d’aturats i Alemanya un 3,9%, Grècia (23,1%) i Espanya (18%) queden molt lluny de la mitjana europea. Malgrat aquestes diferències, fins i tot els països on més s’ha notat la crisi tenien ahir motius per a l’optimisme.
Millores pronunciades
Croàcia, Espanya, Portugal i Irlanda milloren la seva ocupació
Les bones dades d’ocupació al continent van venir impulsades per tres economies que en els últims anys van haver de ser rescatades. El país que més va reduir l’atur va ser Croàcia (va passar del 14,4% al 11,6%) i per darrere va arribar Espanya, amb una reducció interanual de dos punts i mig (del 20,5% al 18%); Portugal (del 12,2% al 10%), i Irlanda (del 8,4% al 6,6%).
Entre els joves menors de 25 anys la taxa d’atur va caure a l’eurozona fins al 19,4%, una dada que és a anys llum de l’espanyola. Malgrat la millora de 103.000 aturats en un any, la taxa a l’Estat està en el 41,5%, cosa que equival a 584.000 joves sense feina al febrer.
En total, només dos països de la Unió Europea (Dinamarca i Lituània) han vist empitjorades les seves dades d’atur.
Indústria en màxims
Les fàbriques de la zona euro, motor d’ocupació
L’activitat manufacturera de la zona euro va agafar impuls al març i va experimentar el seu creixement més fort des de fa gairebé sis anys. Així, les fàbriques de l’eurozona han generat el seu màxim volum d’ocupació des del 2012, segons l’índex PMI, que s’ha situat en 56,2 punts.
Els països que més han millorat la seva activitat industrial han sigut Alemanya (en màxims de sis anys), els Països Baixos, Àustria i Itàlia (en màxims de sis anys). A Espanya, però, l’índex va caure fins als 53,9 punts, el nivell més baix en cinc mesos. Els fabricants espanyols van veure la notícia acompanyada del fort descens mensual en els preus de la producció industrial al febrer, amb una baixada de l’1,4%.
Creixement sòlid
El Banc d’Espanya preveu un bon ritme econòmic
El Banc d’Espanya va millorar ahir en tres dècimes, fins al 2,8%, la seva previsió de creixement per a l’economia espanyola aquest 2017. La millora respon a la bona activitat registrada en el primer trimestre.
La bona evolució de la demanda i les millors condicions financeres seran la causa del manteniment del creixement en el temps fins al 2019: el Banc d’Espanya preveu un creixement del 2,3% l’any vinent i del 2,1% el 2019.
Estalvi i desendeutament
Les famílies gasten més però redueixen deutes
L’INE va fer públiques dades que indiquen que les famílies espanyoles van prendre nota dels problemes de sobreendeutament de la crisi. L’any passat, malgrat que la renda disponible va augmentar un 2,5%, les famílies van estalviar menys, pel creixement del consum del 3%. La taxa d’estalvi es va situar al 7,7%, el nivell més baix des del 2007. Els espanyols, però, segueixen desendeutant-se: al febrer, el deute de les famílies es va reduir en 1.962 milions, una caiguda del 0,3%, i es va situar en 708.302 milions, el mínim des del 2006.