Economia 13/08/2016

Espanya segueix liderant el creixement d’una Europa que frena

L’economia de l’eurozona progressa un 0,3%, molt per sota del ritme espanyol

Albert Vidal
3 min
Espanya té una previsió de creixement que ronda el 3% aquest any que caurà fins a l’entorn del 2% el 2017.

BarcelonaEl creixement de l’economia segueix sense donar bones notícies als països de la zona euro. Les previsions del segon trimestre avançades ahir per l’Eurostat reflecteixen l’estancament del continent, que va créixer a un ritme del 0,3% a la zona euro, quan en el primer trimestre ho va fer a un 0,6%. Aquesta atonia ha tornat a tenir com a protagonistes les principals economies de la moneda comuna, l’alemanya, la francesa i la italiana, i ha comptat amb el contrapès d’Espanya, que torna a liderar el creixement europeu.

Els preus encadenen ja mig any en negatiu

Un líder sòlid

Només Eslovàquia supera el creixement espanyol

Les dades de l’Eurostat (vegeu gràfic) tornen a situar l’economia espanyola com a líder del creixement europeu. El seu producte interior brut (PIB) va créixer un 0,7% respecte al primer trimestre de l’any, cosa que la situa al podi de la zona euro. Per damunt només hi té Eslovàquia, amb un 0,9%, i se situa a l’alçada de Xipre, 0,7%, dos països d’una dimensió molt inferior. Les previsions del govern són que Espanya creixi aquest any un 2,9% interanual, mentre que les del BBVA apunten a un 3,1%. La desacceleració seria més palpable el 2017, quan cauria fins a l’entorn del 2%.

Els grans no remunten

Alemanya no fa de locomotora i França i Itàlia no sumen

Alemanya, l’economia més gran del continent, va veure com s’afeblia el seu creixement en el segon trimestre del 2016 fins al 0,4%, quan en el primer de l’any havia enregistrat un 0,7%. Més preocupant és la situació de França, que ha tingut un creixement zero en el segon trimestre, quan va començar l’any a un ritme del 0,7%. Itàlia també va créixer un 0% després d’haver començat l’any fent-ho al 0,3%. L’altra potència europea, el Regne Unit, que no forma part de l’euro, va créixer a un ritme superior, del 0,6%, en l’últim trimestre del qual tindrà dades abans de notar el cop del Brexit.

Lideratge de l’Est

Creixements més forts si es mira l’Europa dels Vint-i-vuit

El creixement del 0,9% d’Eslovàquia no és el més gran de la Unió Europea: si es mira el PIB de l’Europa dels Vint-i-vuit, destaca el ritme de Romania, que va créixer un 1,5% el segon trimestre i un 5,9% interanual. Hongria, per la seva banda, va créixer un 1,1% en el segon trimestre respecte al primer, un increment meritori perquè un mes enrere va decréixer un 0,75%. També destaca el ritme de Polònia, que va millorar un 0,9% intertrimestral. En les dades fetes públiques per l’Eurostat no hi apareixen economies que creixen sòlidament com Irlanda i Luxemburg, que no tenen encara les dades.

Un escenari perillós

El Brexit i el petroli baix no anticipen grans alegries

L’escenari de creixement lent no marxarà ràpidament per diferents raons. Les conseqüències econòmiques del Brexit començaran a fer-se notar. En segon lloc, el baix preu del petroli, que no té perspectiva de pujar a curt termini, suposa un fre per a l’economia del continent. Un altre factor és la Xina, motor de l’economia mundial, que ha moderat el seu creixement, fet que colpeja la capacitat d’exportació de les empreses del Vell Continent. I el consum, per últim, no acaba d’enlairar-se.

stats