ECONOMIA

Empresaris i sindicats no volen al Govern en la negociació col·lectiva

Per a José de la Cavada, director de Relacions Laborals de la CEOE, les negociacions podrien allargar-se una setmana "o dues o tres" per arribar a un pacte que "no serà fàcil", però que "no serà qualsevol cosa"

Efe
14/03/2011
2 min
Regala aquest article

MadridLa patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT han insistit avui durant la jornada parlamentària "L'acord social i econòmic", organitzada pel grup socialista en el Congrés dels Diputats, que la reforma de la negociació col·lectiva ha de negociar-se en l'àmbit bipartit entre els dos i han coincidit que el govern espanyol no ha de prendre part en aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quant al missatge de Rodríguez Zapatero sobre "alinear salaris i productivitat" als països de la zona euro, el secretari d'Acció Sindical de CCOO, Ramón Górriz, no és de la seva competència.

Per tant, ha afegit aquest, la reforma de la negociació col·lectiva és una qüestió d'empresaris i sindicats. Górriz ha subratllat també que la negociació es troba en un punt important de debat i que prosseguirà intensament aquesta setmana i "possiblement també" la que ve, perquè totes les parts han fet "vots" per arribar a un acord.

El secretari d'Acció sindical d'UGT, Toni Ferrer, també ha indicat que el procés està es una fase "determinant" en què s'expressen distàncies al voltant de tres grans plantejaments: sobre com abordar la flexibilitat interna, sobre el paper de la negociació en l'àmbit empresarial i sobre la vigència dels convenis. Ha recalcat que el procés europeu del Pacte de Competitivitat impulsat per la cancellera alemanya Angela Merkel afegeix una "dificultat" a la negociació i la "contamina". No obstant això, ha insistit que en cap moment s'ha plantejat vincular el procés de reforma al de determinació dels salaris.

Ferrer ha dit, a més, que, malgrat les diferències, UGT contempla l'acord, encara que no ha de ser "qualsevol" sinó un que sigui útil a empreses i treballadors.

Per a José de la Cavada, director de Relacions Laborals de la CEOE, les negociacions podrien allargar-se una setmana "o dues o tres" per arribar a un pacte que "no serà fàcil", però que "no serà qualsevol cosa". Ha insistit en la necessitat que aquesta negociació sigui bipartida i ha recordat que hi ha un compromís vigent, segons l'acord signat el febrer pel període 2010-2012.

Per la seva banda, Javier Ferrer, del Comitè Executiu de CEPIME, ha parlat de la reforma de les polítiques actives d'ocupació, que ha qualificat d'"eficaç", encara que ha destacat alguns "punts dèbils", com l'agilitat dels serveis públics d'ocupació o la dificultat de coordinar els itineraris en poc temps. També ha afirmat que falten diners i transparència quant a la formació dels ocupats i a les bonificacions a l'ocupació subvencionada.

stats