L'impacte econòmic de la victòria de Trump, en 5 claus

L'analista de borsa i professor de la UPF Xavier Brun descobreix les conseqüències de les eleccions americanes per als mercats internacionals

Trump en el seu acte de campanya a Florida.
Ara
09/11/2016
2 min

BarcelonaPer què cauen les borses mundials?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Trump arriba amb una motxilla plena d'incertesa, i això no agrada gens als mercats", explica l'analista de borsa i professor de la UPF Xavier Brun. Així doncs, aquesta incertesa explica per què hi ha hagut moments de pànic aquest matí als parquets internacionals. Tot i així, durant la jornada les borses s'han anat calmant després del xoc inicial. Encara hi ha incògnites sobre quina serà la seva política econòmica, però el futur president dels Estats Units ha avançat que vol aplicar mesures proteccionistes i renegociar alguns tractats comercials, com el Nafta.

Com ha afectat les divises?

La moneda més castigada serà el peso mexicà, que ha arribat a baixar un 13% abans de les 06.00 h, en què ha tocat el seu mínim històric. "Quan hi ha un impacte així, els inversors acostumen a marxar cap a actius amb zero risc", explica Brun, com ara el franc suís o el bo alemany. Això també explica que l'or hagi pujat aquesta matinada, ja que és un dels anomenats actius refugi.

Quines empreses han patit més?

A curt termini, el vot a favor de Trump pot tenir un efecte més gran en les empreses espanyoles que tenen una part important del seu negoci a Amèrica del Sud, ja que és on Trump ha centrat gran part de la seva campanya contra la immigració. Per exemple, el BBVA ha començat la sessió a l'Íbex-35 perdent prop d'un 7%, a causa de la seva exposició al primer banc mexicà. A més, segons Brun, també podria perjudicar especialment els mercats asiàtics, sobretot la Xina, que és un dels grans exportadors cap al comerç americà.

Hi haurà impacte a llarg termini?

"Ara hi ha una lectura molt basada en previsions i especulacions", explica Brun. Segons l'analista, cal tenir en compte que la victòria de Trump no és carta blanca per aplicar les polítiques que vulgui i que tindrà una majoria republicana al Congrés i el Senat partidària d'un mercat lliure. Això posaria el fre a algunes de les mesures proteccionistes que ha pregonat el futur president. L'acadèmic recorda que el canvi de president no implica cap gir en l'estructura institucional del país. En la seva opinió, els problemes a llarg termini arribaran si l'economia americana comença a anar malament i provoca un efecte dòmino a altres mercats.

Què passarà amb la pujada de tipus de la Fed?

Totes les previsions indiquen que la Reserva Federal apujarà tipus al desembre. Ara es podria retardar una mica aquesta decisió, però la pujada s'acabarà fent igualment, segons Xavier Brun. Si Trump, com ha avisat, abaixa els impostos i augmenta la despesa pública –amb la construcció d'infraestructures, sobretot– això podria impactar en els plans que tenia fins ara la Reserva Federal.

stats