FISCALITAT
Economia 11/04/2016

Brussel·les obre la porta a eliminar l’‘IVA rosa’

Ofereix llibertat absoluta als estats per fixar l’impost

Esther Herrera
3 min
Les compreses estan gravades a Espanya amb un 10% d’IVA i no amb un 4%, com passa amb els productes de primera necessitat. La proposta de Brussel·les podria permetre canviar-ho.

Brussel·lesFinalment, Brussel·les està disposada a fer canvis en l’impost sobre el valor afegit (IVA). La Comissió Europea va presentar la setmana passada un pla d’acció per reformar l’impost i, per primera vegada en la seva història, obre la porta a fer que els països tinguin llibertat total per abaixar la taxa als productes que vulguin sense que sigui necessari el consentiment de l’executiu comunitari. Aquesta modificació permetria que es posés punt final a la coneguda com a taxa rosa : molts productes femenins suporten una càrrega fiscal més elevada perquè no són considerats de primera necessitat. A Espanya, per exemple, les compreses estan gravades amb el tipus reduït del 10% en comptes del 4% que s’aplica als productes de primera necessitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea ha plantejat unes directrius perquè ara s’obri el debat entre els estats. Brussel·les no vol arriscar-se a presentar una proposta que no tingui un consens ampli, ja que totes les mesures sobre fiscalitat s’han d’aprovar per unanimitat. La intenció és fer canvis en l’IVA perquè deixi de ser el caos que és avui dia. No hi ha harmonització entre estats i, tot i que actualment l’IVA no pot ser inferior al 15% en el seu tipus general, hi ha múltiples excepcions amb impostos reduïts i superreduïts, i alguns països estan exempts d’aplicar-lo en alguns productes. Grècia, abans de l’últim rescat, en tenia fins a sis tipus diferents; Espanya en té tres: un d’estàndard del 21%, un de reduït del 10% i un de superreduït del 4%. Tots els productes que tenen dret a un IVA reduït estan inclosos en una llista, fins ara sempre molt difícil de modificar.

En lloc d’optar per un sol tipus d’IVA a la UE, la Comissió Europea ofereix una certa llibertat als estats. Ara planteja dues opcions. La primera és mantenir l’ statu quo i aplicar un tipus normal mínim del 15%. En aquest cas, però, els estats tindrien més llibertat per introduir o eliminar productes de la llista amb un IVA reduït, que es podria revisar amb regularitat.

La segona opció és més radical, i el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, la considera com a “preferible”. Es tracta de donar llibertat absoluta als estats, s’eliminaria el mínim del 15% i no hi hauria cap llista encotillada, només una sèrie de normes bàsiques per orientar els països sobre els casos en què poden aplicar un impost reduït. Aquesta opció, que està subjecta a discussions, requereix aplicar mesures per evitar distorsions dels mercats i disparitats entre estats.

Tampons i ‘Brexit’

La proposta de Brussel·les aplana el camí per posar fi a la discriminació que han patit alguns productes de consum femení, que han obert una batalla coneguda com a guerra del tampó o taxa rosa. Es tracta d’una petició històrica dels moviments feministes, però, a més, en ple debat sobre la permanència del Regne Unit a la UE, els euroescèptics han utilitzat els tampons com a eina electoral.

Al Regne Unit, aquest producte està gravat amb un 5%, a diferència dels pastissos o les fulles d’afaitar per a homes, que tenen un IVA del 0%. Aquest fet és un privilegi de Londres des que va negociar la seva entrada al club europeu el 1973, perquè llavors els tampons no es consideraven un producte de primera necessitat. Si la proposta tira endavant, la taxa rosa podria tenir els dies comptats als estats membres. A Espanya, els tampons i les compreses tenen el mateix IVA que els restaurants, un motiu de crítica habitual per a les organitzacions de consumidors.

stats