Amb Junqueras a Madrid
El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va viatjar dijous a Madrid per entrevistar-se amb la vicepresidenta espanyola i assistir al Consell de Política Fiscal i Financera. Voluntat de diàleg sense resultats
Plou. L’exalcalde de Sant Vicenç dels Horts surt de casa sense paraigua. No sembla que li importi gens ni mica. Té al davant una jornada llarga i intensa en què per primer cop anirà a la Moncloa i al Consell de Política Fiscal i Financera al ministeri d’Hisenda. L’escepticisme d’algun dels seus col·laboradors sobre els resultats de la visita no l’incomoda. Junqueras ho entoma amb vocació pedagògica i un punt de desafiament ideològic i intel·lectual respecte als que no estan acostumats a sentir els arguments de la seva proposta política.
07.00 h: Sant Vicenç dels Horts
El jardí està ben cuidat. Algun arbre fruiter i rosers. Hi havia hagut un hort, que no ha sobreviscut a la intensitat de l’activitat política. Junqueras explica els orígens del barri, barraques i autoconstruccions dels supervivents dels aigüats del Vallès del 62. Els pares, professor de dibuix tècnic en un institut i infermera de Bellvitge, van comprar la casa on viu amb la seva dona i els seus dos fills: Lluc i Joana. En Lluc té una cangur amb qui aprèn i parla xinès.
07.30 h: Escola italiana
Viu a prop d’on era l’escola bressol de missioneres italianes que van parlar amb el cònsol per escolaritzar l’alumne inquiet. Rep una formació en què tenia un pes important la cultura clàssica i es potenciava l’oralitat, en un liceu científic amb professors estimulants i l’ambient del compromesso storico.
08.00 h: Cafè a l’estació
Junqueras és un professor en excedència. Li agrada i es nota. Ha fet classes en onze titulacions, que inclouen estudis asiàtics, i sempre arriba a l’aula sense papers. Al Parlament també.
08.25 h: Tren cap a Madrid
“Demano al meu equip honestedat, esforç i intel·ligència, per aquest ordre”, diu convençut. “Els pots enviar a qualsevol batalla i saps que és molt probable que guanyin”, conclou satisfet.
09.30 h: Història econòmica
Un cop al tren li agrada més parlar d’història econòmica que dels números de l’economia. “Indubtablement la primera referència a la teoria quantitativa del diner va ser expressada per Copèrnic”. Recorda els seus professors, Catalano, Castelgandolfo, i també les discussions teòriques amb Ernest Lluch. L’humanista i jesuïta Miquel Batllori li va facilitar l’accés a l’arxiu secret del Vaticà, on va treballar la tesi.
11.30 h: Arribada a la seu del Govern a Madrid
A la seu del Govern a Madrid, el centre Blanquerna, l’espera el delegat de la Generalitat, Ferran Mascarell, que l’acompanyarà en les seves visites per la capital espanyola.
13.00 h: Reunió amb Santamaría
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, advocada de l’Estat, el rep al complex de la Moncloa. Gestos amables.
14.30 h: Primeres impressions
“Ha sigut una reunió molt cordial i molt difícil”. Junqueras explica, a la mateixa Moncloa durant una hora a la premsa, que el procés d’independència serà multilateral perquè la negociació del pagament del deute ho farà inevitable.
15.45 h: Dinar frugal
Dina a Blanquerna amb el secretari d’Economia, Pere Aragonès, que ha estat a la reunió preparatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. Porta el detall de la conselleria i la negociació de pressupostos.
17.00 h: I ara amb Montoro
Montoro imposa una retenció de crèdit al pressupost català. Gastar menys. També una senda de dèficit que Junqueras hi vota en contra. Gestos amables amb els periodistes, que intenten agafar la millor imatge de l’encaixada de mans amb el ministre: “Quan siguem independents tractarem millor la premsa, però per això compto amb el vostre suport entusiasta al procés”.
21.25 h: Tren de tornada
Junqueras i el seu equip agafen l’AVE de tornada, que arribarà a Barcelona a les 23.55 h. El viatge es fa en el vagó del silenci i l’ambient és relaxat. Al vagó no se sent cap mòbil, ni cap conversa de negocis ni familiar. Silenci. Abans d’arribar encara farem una entrevista sobre la situació política i econòmica, que s’actualitzarà divendres quan el govern ja haurà demanat al TC la suspensió de la llei contra els desnonaments. “El que m’hauria sorprès és un canvi d’actitud del govern espanyol, més enllà de la cordialitat, que ja és una novetat en si mateixa, i ja és curiós que la novetat hagi de ser la cordialitat. El govern espanyol i el TC actuen coordinadament i amb una voluntat política que topa amb els anhels i les necessitats de la majoria dels nostres ciutadans”.