Catalunya es mou contra el mal hàbit de llençar menjar
Cada cop més iniciatives troben maneres enginyoses d’evitar el malbaratament
BarcelonaLes associacions i entitats solidàries que treballen contra el malbaratament alimentari són cada vegada més nombroses. Avui mateix, dins el FADfest, se celebra al Museu del Disseny un “banquet popular, suculent i sostenible” per a 900 comensals, elaborat a partir d’aliments sobrants de mercats i de Mercabarna, “salvats del corredor de la mort”, en paraules d’Ada Parellada, que firma el menú amb Sergi de Meià. Destaquem altres iniciatives d’arreu del país.
Dels hotels a les llars
Nutrició sense fronteres uneix l’hostaleria i les entitats socials
El projecte Barcelona comparteix el menjar, creat per Nutrició Sense Fronteres, recupera l’excedent de menjar cuinat que es genera en hotels i empreses alimentàries per donar-lo a persones en situació de pobresa. “Hi participen 15 hotels i 17 empreses alimentàries i el menjar es destina a 15 entitats socials, que sumen 52.000 beneficiaris anuals”, resumeix Jesús Martín, membre de l’ONG. El projecte acumula 70.490 quilos d’aliments recuperats.
Salvar aliments ‘lletjos’
Espigoladors evita la condemna de fruites i verdures
Amb la recollida de fruites i verdures que es descarten, entre d’altres, per motius estètics, Espigoladors lluita contra el malbaratament. Amb aquests productes, produeixen melmelades, cremes o salses. “Volem conscienciar el consumidor fent arribar conserves amb aliments que d’una altra manera s’haurien llençat”, diu Mireia Barba, responsable de l’empresa social. Espigoladors ja ha recuperat 140.000 quilos de menjar per a persones en risc d’exclusió social.
Convertir l’oli en sabó
Espai Ambiental anima a la participació social com a lluita
Sensibilització sobre temes ambientals i sobre el malbaratament alimentari amb la participació social com a valor afegit. Aquestes són les premisses d’Espai Ambiental, que intenten aplicar sobretot a les escoles. Algunes de les accions que fan, explica Jennifer Coronado, membre de l’entitat, són els Dinars de Sobrat, àpats cuinats amb restes de menjar per a 200 persones i que permeten no desaprofitar uns 300 quilos d’aliments descartats per comerços i pagesos. També tenen tallers per convertir l’oli reciclat en sabó o punts informatius sobre malbaratament.
Sumar esforços entre tots
Aprofitem els Aliments és una de les plataformes més actives
Creada sota un manifest titulat Prou malbaratar aliments, la Plataforma Aprofitem els Aliments lluita per sensibilitzar i educar la societat sobre el problema del malbaratament. “L’objectiu és conscienciar tots els actors de la cadena alimentària i lluitar conjuntament contra el malbaratament alimentari. És a dir, sumar esforços entre tots”, reivindica Gaby Susanna, presidenta de l’entitat. És una de les associacions que participen en el banquet del FAD, i ahir molts dels seus membres van passar la tarda recollint a Mercabarna i en diversos comerços el dinar que serviran avui.
Sobirania alimentària
El projecte Menja Just de la UAB promou l’empoderament
Menja Just és una campanya de la UAB per promoure el voluntariat a la universitat, i busca la sensibilització sobre la sobirania alimentària i la justícia global. Així, col·labora cada curs en l’organització del Gran Dinar Solidari contra el malbaratament. Els voluntaris van a Mercavallès, recullen el menjar que s’hauria llençat i l’endemà se serveix. Els beneficis es destinen al Banc dels Aliments.
Neveres solidàries
Uns veïns de Rubí han sigut els primers a estrenar-se
La primera nevera solidària de l’Estat va sorgir a Galdakao, al País Basc, i consisteix a omplir una nevera amb excedent de menjar, que queda a disposició de qui ho desitgi. La iniciativa ja és en vuit llocs més de l’Estat, com València i Toledo, i segueix creixent. La primera de Catalunya acaba de néixer a Rubí, on una comunitat de veïns ha instal·lat una d’aquestes neveres a l’edifici.