FOTOGRAFIA

El Barri Xino que va retratar Joan Colom, patrimoni del MNAC

El fotògraf, de 91 anys, ha donat gratuïtament al Museu Nacional tot el seu arxiu, més de 9.000 fotografies en paper, els negatius, una pel·lícula de 8 mm i tota la seva documentació

Arxiu Joan Colom / MNAC
Ara
18/07/2012
2 min

BarcelonaL'arxiu complet de Joan Colom (Barcelona, 1921), format per més de 9.000 fotografies en paper, a més de negatius, una pel·lícula de 8 mm i tota la seva documentació, acaba d'ingressar al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Era un dels somnis del fotògraf: "Més content del que estic jo, no s'ho poden imaginar", ha reconegut un emocionat Colom en declaracions als periodistes. La donació al museu ha sigut totalment gratuïta i desinteressada, tal com ha explicat el president del MNAC, Miquel Roca. El director del museu, Pepe Serra, ha explicat que després de l'estiu presentarà la programació de la temporada i que evidentment el museu posarà en valor al mateix MNAC i també a fora el material fotogràfic donat per Colom.

Colom és el gran renovador de la fotografia de la postguerra espanyola i l'autor més representatiu de l'anomenada 'nova avantguarda' dels anys 1950-1960, juntament amb Català Roca, Miserachs, Maspons, Masats, Forcano, Colita i Leopoldo Pomés. La col·lecció que ara tindrà el MNAC i serà pública conté tota la seva obra: des de les fotografies realitzades entre 1958 i 1961, quan el fotògraf s'endinsa regularment al Barri Xino, fins als reportatges que el fotògraf va realitzar al barri del Somorrostro, al Born, o els que va dedicar al tema dels braus.

Colom va abandonar voluntàriament la fotografia el 1964 i no va tornar-hi fins als anys 1990. També formen part de l'arxiu que ara ingressa al MNAC les imatges en color, la majoria inèdites, realitzades a partir d'aquells anys i pràcticament fins a l'actualitat. El MNAC, que el 1999 va organitzar l'exposició 'El carrer. Joan Colom a la sala Aixelà, 1961', comptava ja en els seus fons amb les 50 imatges originals que van formar la mostra a la qual fa referència el títol, propietat de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, així com amb una altra sèrie de 17 fotografies comprades per la Generalitat de Catalunya a finals dels anys 1990.

És a partir d'aquell moment que comencen a arribar els premis: el Nacional de Fotografia, el 2002; la Medalla d'Or al Mèrit Cultural concedida per l'Ajuntament de Barcelona, el 2003, o el Premi Nacional d'Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, el 2005.

stats