L’exhumació de Franco, suspesa “cautelarment” per un jutge
La Moncloa denuncia un intent d’“obstruccionisme” de l’entorn del dictador
Barcelona / MadridEn el consell de ministres del 15 de febrer, el govern espanyol va executar l’últim tràmit per fer efectiva l’exhumació del cos de Franco del Valle de los Caídos i donava quinze dies a la família perquè proposés un lloc per enterrar-lo; tanmateix, aquesta història és lluny de tenir un final. Contra aquesta decisió només hi havia la possibilitat de presentar un recurs al Tribunal Suprem, però els camins de la justícia no sempre són rectes, i un demandant particular, un informe pericial de dos arquitectes encarregat per la Fundación Francisco Franco i un jutge contrari a la llei de la memòria històrica han confluït en una interlocutòria que suspèn cautelarment la llicència d’obra per exhumar Franco. És el que la Moncloa considera “obstruccionisme” de l’entorn del dictador.
La suspensió l’ha decidit José Yusty Bastarreche, un jutge que en un article del 2007 escrivia que “el socialnacionalisme s’entesta en homenatjar personatges tan sinistres com la Pasionaria, Carrillo o Companys o en parlar amb nostàlgia de la República, com si aquell règim no fos l’avantsala de la Guerra [Civil] i els seus polítics els gran fogoners de la foguera que va venir després”. Yusty Bastarreche, que va signar el manifest de l’associació Libres e Iguales contrària a la independència de Catalunya, també va ser el jutge que va prohibir un acte a Madrid a favor del dret a decidir.
En la interlocutòria del jutjat del contenciós administratiu número 3 de Madrid, Yusty Bastarreche dicta la suspensió cautelar de l’informe de l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial que autoritzava l’exhumació de la mòmia del dictador. A més, assegura que no hi ha una “urgència especial” per treure “el que va ser cap d’estat” de la tomba perquè porta més de 44 anys enterrat. Segons el jutge, les obres d’exhumació “no poden executar-se sense garanties tècniques i mecàniques” que evitin “que es posi en perill la vida o la integritat física dels tècnics i operaris de tota mena que necessàriament hauran d’intervenir en l’operació”. No qüestiona ni la legitimitat ni la legalitat de la decisió del consell de ministres, però avantposa arguments tècnics i de seguretat. “No cal ser arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer ni mestre d’obres per adonar-se” que aixecar una llosa de marbre de 2.000 quilos “és complicat”, diu el jutge, que basa la suspensió en un informe encarregat per la fundació del dictador en què els arquitectes José Ismael de la Barba Palacio i Enrique Porto consideren que “falta una anàlisi rigorosa de la seguretat, l’estabilitat i les instal·lacions subterrànies que puguin existir sota el sepulcre de Francisco Franco”.
La resposta del govern
El govern espanyol va reaccionar ahir mateix assegurant en un comunicat que l’expedient d’exhumació i posterior reinhumació de Franco “continua la seva tramitació amb absoluta normalitat, complint la llei i observant els terminis i la resta de garanties procedimentals”. Tot i així, la Moncloa admet que es podria retardar l’exhumació final per l’acumulació de causes: n’hi ha una dotzena de presentades per diferents persones i seguint la mateixa fonamentació que la que va arribar al jutjat de Yusty Bastarreche.
D’aquestes dotze demandes, en set s’han rebutjat ja les mesures cautelaríssimes i aquesta ha sigut l’única en la qual el jutjat ha admès “unes mesures cautelars urgents en què ni tan sols s’ha escoltat l’altra part”. L’executiu, però, es mostra convençut que “després d’haver escoltat l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial i les seves argumentacions el jutjat dictarà una resolució diferent tant en la peça de mesures cautelars com en la sentència sobre el fons”. El govern espanyol, per cert, recorda que aquest tipus de jutjats “no són competents per resoldre sobre els acords que adopta el consell de ministres, sinó el Tribunal Suprem”.
A més, l’Advocacia de l’Estat està treballant en l’acumulació de tots els procediments judicials en un de sol per garantir que hi hagi un únic pronunciament. El govern, però, admet que el procediment podria “retardar, si escau, la fase final d’execució material de l’acord”. És a dir, que l’exhumació del dictador potser no serà tan imminent com vol Pedro Sánchez.