Un historiador sosté que Erasme de Rotterdam era català i fill de Colom

Pep Mayoles explora la hipòtesi de la catalanitat de l'humanista a l'estudi 'Erasme i la construcció catalana d'Espanya'

22/04/2014
1 min

BarcelonaA les tesis que en els darrers anys han plantejat la catalanitat de personatges històrics rellevants com Cristòfor Colom o Miguel de Cervantes se n'hi suma ara una tercera. En aquest cas és el filòsof i teòleg holandès Erasme de Rotterdam qui, segons l'historiador Pep Mayoles, podria tenir orígens catalans. Al seu llibre 'Erasme i la construcció catalana d'Espanya' (Llibres de l'Índex), Mayoles explora la tesi de la catalanitat de l'humanista, a qui identifica com el segon fill de Cristòfor Colom, Ferran Colom.

Segons aquesta tesi, Erasme és el nom fals que hauria adoptat Colom per salvar-se de la Inquisició espanyola i poder publicar la seva obra aquí i a l'estranger. Si això fos cert, el famós Erasme de Rotterdam seria el pseudònim d'un personatge català, i no d'un qualsevol. La seva hipòtesi és que qui es va amagar darrere aquest nom ("que algunes de les biografies clàssiques –de l'humanista– ja diuen que era inventat", apunta) va ser Ferran Colom.

Segons Mayoles, Erasme és el fill de la veritable dona del descobridor, la portuguesa Felipa d'Avis, filla del duc de Coïmbra, el primer humanista de Portugal i no de la pagesa cordovesa Beatriz Enríquez de Arana, com sosté el relat actual dels fets. Mayoles considera que Colom era un "príncep de l'Humanisme, com Erasme", algú que va entrar al clergat i va intentar promoure des de dins una reforma de l'Església catòlica. Però amb l'adveniment de la Santa Inquisició, i per evitar ser-ne víctima, va prendre un nom estranger, Erasme de Rotterdam, per "intentar incidir en la societat".

stats