MÚSICA

Un concurs Viñas de rècord

El Liceu acull la final d’un certamen de cant que ha tingut 607 participants

Christina Scheppelmann, Francisco Araiza i Raina Kabaivanska ahir al Liceu.
Xavier Cervantes
21/01/2015
2 min
Regala aquest article

Barcelona“Els concursos són molt importants per trobar els cantants del futur”, assegura Christina Scheppelmann, directora artística del Gran Teatre del Liceu i presidenta del jurat del 52è Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, destinat a veus femenines de 18 a 32 anys i masculines de 18 a 35. La mateixa opinió deuen tenir els 607 cantants de 61 països que s’han inscrit per participar en aquesta edició. Novament el contingent sud-coreà ha sigut el més nombrós, amb 157 participants, seguit dels russos amb 63 i dels espanyols amb 34. I, com ja va passar l’any passat, la corda més representada és la de sopranos (274), que dobla la presència de tenors (133).

El concurs va començar al novembre amb les proves preliminars fetes a París, Nova York, Londres, Berlín, Milà, Los Angeles, Madrid i Pequín. És la primera col·laboració de la capital xinesa, fruit d’un conveni entre el Concurs Viñas i el Gran Teatre Nacional de la Xina, la qual cosa ha facilitat que aquest any hi hagi concursants xinesos. “A la Xina hi ha conservatoris megagalàctics, i ara estan arribant cantants xinesos a Europa”, explica Scheppelmann. L’expansió del Viñas segueix endavant, i l’any que ve també hi haurà proves preliminars al Teatre Bolxoi de Moscou, segons va confirmar ahir Miquel Lerín, promotor del concurs i besnét del tenor Francesc Viñas.

Dels 607 cantants inscrits (131 més que l’any passat), 41 han arribat a la semifinal que se celebra des d’ahir al Conservatori del Liceu, i d’aquests en sortiran els que participaran a la final de divendres. “Tindrem una final molt atractiva”, pronostica el tenor mexicà Francisco Araiza, integrant d’un jurat en què també hi ha les sopranos Enedina Lloris i Raina Kabaivanska; el director artístic del Teatro Real de Madrid, Joan Matabosch, i el director de la Deutsche Oper de Berlín, Christoph Seuferle, entre altres.

El concurs atorga sis premis oficials i altres d’especials i extraordinaris per un valor total de 103.000 euros, 20.000 més que el 2014. Segons Scheppelmann, el nivell dels cantants que opten als premis és bo, tot i que també ha constatat una sorprenent “falta de tècnica de respiració” en algunes veus.

El bon nivell del qual parla Scheppelmann es podrà comprovar diumenge en el concert que oferiran al Liceu els guanyadors del concurs, en què cantaran acompanyats de l’orquestra simfònica del teatre de la Rambla sota la direcció de Gueràssim Voronkov.

stats