Stéphane Hessel llança un nou crit als "amics dels pobles d'Espanya": 'Comprometeu-vos!'
L'escriptor publica un nou llibre en què insta els 'indignats' d'arreu del món a fer un pas més enllà. En el pròleg, l'autor recorda que l'atur, la incertesa laboral, el retrocés de les conquestes socials, l'especulació immobiliària i la corrupció són els principals problemes de l'Estat
Barcelona"Comprometre's significa obrir-se al món que ens envolta. Suposa dir, en contra del determinisme històric, que hi ha alguna cosa per inventar. És el contrari del derrotisme i la resignació". Amb aquestes paraules, i després de l'èxit d'Indigneu-vos!, del qual s'han venut 25.000 exemplars en català i 450.000 en castellà, Stéphane Hessel (Berlín, 1917) torna a la càrrega amb Comprometeu-vos! Ja no n'hi ha prou amb indignar-se (Destino), en què insta els indignats d'arreu del món a fer un pas més. En aquesta ocasió, però, no es tracta d'un manifest, sinó d'una conversa amb el jove activista Gilles Vanderpooten que aquest dimarts sortirà a la venda en castellà i un dia més tard en català. Al pròleg, els autors s'adrecen als "amics dels pobles d'Espanya" i els anima a seguir el corrent dels països de la riba sud del Mediterrani, "que ens demostren que els pobles poden agrupar-se, indignar-se i donar resposta a una situació que no els convé".
A l'escrit inicial, Hessel carrega contra "l'atur i la precarietat laboral" dels joves, contra "la incertesa que angoixa milions de treballadors i famílies", contra la posada en qüestió de les "conquestes socials adquirides al llarg de les últimes dècades", contra "l'especulació immobiliària desenfrenada" i contra "els escàndols de corrupció". Segons Hessel i Vanderpooten, aquests són els cinc principals problemes davant els quals s'ha d'adquirir el compromís.
Va néixer a Berlín el 1917, però des dels set anys Stéphane Hessel ha viscut a París. Just quan començava els estudis superiors, l'any 39, va ser mobilitzat i dos anys després es va unir a la resistència francesa i, a Londres, a la França Lliure del general De Gaulle. Empresonat per la Gestapo el 1944 i escapat de la mort al camp de concentració de Buchenwald, Stéphane Hessel va saltar als aparadors de totes les llibreries als 94 anys amb el manifest Indigneu-vos! (Destino), un text que animava els joves a reaccionar davant aquesta crisi global i que en poques setmanes es va posicionar en els primers llocs de les vendes de no-ficció.
Aquest cop, però, el diplomàtic no publica un manifest, sinó una sèrie d'entrevistes amb el jove activista Gilles Vanderpooten en què demana un pas més als indignats: el compromís per canviar les coses. "No n'hi ha prou amb indignar-se davant la injustícia del món, com si es tractés d'un vast panorama... La injustícia es presenta davant la meva porta, ara, de manera immediata", diu Héssel en el nou volum.
Acabada la Segona Guerra Mundial, Hessel va començar una carrera diplomàtica que el va portar a col·laborar amb les Nacions Unides i a participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans. Ara, tot i que està retirat, segueix al peu del canó d'aquesta revolta pacífica.