Còmic

La Pinacoteca de París exposa els originals d'Hugo Pratt

S'hi poden veure els 163 primers dibuixos de Corto Maltés

corto maltés
Redacció
28/03/2011
2 min

BarcelonaEl talent viatger del dibuixant Hugo Pratt, pare del personatge de còmic Corto Maltés, s'exposa des d'ahir a la Pinacoteca de París a través de 160 quadres. La majoria són aquarel·les, i no pas totes del personatge que més fama li va donar. Es tracta de la primera retrospectiva que la capital francesa dedica al creador italià d'origen britànic des que el Gran Palais li va consagrar el seu espai el 1986. El viatge imaginari d'Hugo Pratt proposa els 163 dibuixos originals en tinta xinesa i amb textos en italià que Pratt va pintar per al primer número de la sèrie, La balada de la mar salada, de 1967.

L'exposició, que estarà oberta fins al 21 d'agost, ha pres el lloc que estava destinat a una mostra sobre màscares maies i que va ser suspesa a causa de l'anulació de l'Any de Mèxic a França per la tensió diplomàtica entre els dos països, lligada a un cas judicial.

El comissari de la mostra, Patrick Amsellem, que va conèixer personalment Pratt, va assegurar que la mostra pretén demostrar que el dibuixant no es va limitar a crear Curto Maltés, sinó que "va ser un gran artista". Però és inevitable que la major part dels quadres exposats es dediquin al marí aventurer que li va donar tanta fama.

A través de la mostra, el públic podrà descobrir que el nom de l'heroi, Pratt el va obtenir de la pel·lícula El falcó maltès, de John Huston, i que originalment havia de ser un personatge efímer, però la vida es va allargar quan el dibuixant va rebre la proposició d'una publicació francesa per crear una tira de còmic setmanal.

Els viatges són el fil conductor de la mostra, a través de les aventures de Corto Maltés, però sobretot de les del propi autor. La vida nòmada va portar Pratt a diversos punts del planeta des de la seva Venècia natal i li va fer dir que va aprendre a pintar en Etiòpia i a escriure a Buenos Aires.

París, Rio de Janeiro, Londres, Mèxic o Còrdova són algunes de les escales del seu trajecte vital que van marcar la seva obra, en particular les aventures del marí Corto Maltés.

El viatge acaba a les illes Samoa, on va acudir tres anys abans de morir el 1995, als 68 anys, i d'on procedeix l'última aquarel·la. Però el passeig no és només físic, perquè Pratt va anar a aquesta illa a la recerca de la tomba de l'escriptor Robert Louis Stevenson, una de les seves referències, cosa que permet als organitzadors mostrar la passió per la literatura que va animar el dibuixant, propietari d'una biblioteca de gairebé 20.000 volums.

L'obra és també un passeig històric, perquè amant de la història i de l'evolució dels pobles, Pratt aprofitava les aventures de Corto Maltés per introduir els esdeveniments del seu moment i els personatges que els protagonitzaven: Rasputin, els escriptors Jack London i Herman Hesse, Stalin, l'actriu Louise Brooks, l'aviador alemany Baró Roig o el poeta italià Gabriele D'Annunzio.

stats