Lluïsa Cunillé rep el primer premi Frederic Roda de textos teatrals

S.m
23/12/2014
2 min

BarcelonaAquest any, per primera vegada, la Festa de les Lletres Catalanes ha volgut guardonar textos dramàtics. I el primer premi Frederic Roda de textos teatrals se l’ha endut Lluïsa Cunillé (Barcelona, 1961) amb Boira, una obra sobre uns personatges que han viscut els efectes devastadors del règim comunista en un país de darrere el Teló d’Acer, i que ara mateix pateixen els del capitalisme més depredador. “És una lúcida construcció de l’Europa contemporània”, assegura Frederic Roda, que amb Xavier Albertí, Guillem-Jordi Graells, José Sanchis Sinisterra i Núria Santamaria ha format part del jurat. L’obra se situa en un lloc -mai se’n revela el nom- a prop de Berlín. “Els canvis de règim provoquen canvis dràstics en la vida dels personatges, com un astronauta que està a punt d’anar a l’espai i com que cau el Mur perd la feina”, detalla Roda. El director teatral assegura que és fàcil de produir i que es treballarà perquè es pugui estrenar.

La guanyadora, una de les autores més reconegudes i silencioses de l’escena catalana i espanyola -escriu en les dues llengües-, no va voler parlar de Boira i va reiterar la seva voluntat de no parlar ni d’ella ni de la seva obra. El 1995 Cunillé va fundar amb Paco Zarzoso i Lola López la Companyia Hongaresa de Teatre, i l’any 2009, amb Xavier Albertí i Lola Davó, la companyia La Reina de la Nit. Ha portat dalt dels escenaris, entre d’altres, Rodeo (1992), Accident (1996), Aquel aire infinito (2003), Barcelona, mapa d’ombres (2004), El bordell (2009), plena de metàfores de la Transició espanyola, i Fronteres (2014).

No és el primer premi que reconeix la seva obra. Cunillé ha sigut guardonada amb el premi Calderón de la Barca del 1991, el premi de la Institució de les Lletres Catalanes del 1996, el Premi Nacional de teatre de la Generalitat de Catalunya del 2007, la Lletra d’Or al millor llibre en llengua catalana del 2008 i el Premio Nacional de literatura dramàtica del 2010.

stats