L'Ajuntament de Barcelona vol reorientar el Born i es planteja canviar-li el nom
Barcelona en Comú, C's, PSC i PP voten en contra de mantenir la línia de l'espai, centrat en el Tricentenari. L'Ajuntament mostrarà la nova orientació del centre en la propera exposició, que s'inaugurarà a l'abril
BarcelonaAquest matí Barcelona en Comú, C's, PSC i el PP han rebutjat la proposta d'ERC que –amb el suport de CiU i la CUP– demanava que el Born mantingués la línia museística com a espai de memòria històrica de la Guerra de Successió. En la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, ERC ha lamentat que l'equip d'Ada Colau s'alineés amb els grups que tancarien el centre; de fet el PSC n'ha arribat a demanar la clausura, i PP i C's que es "despolititzi". L'equip de govern es planteja que sigui un espai lligat més a la història contemporània i no només al Tricentenari.
Reorientació de l'espai
No és la primera vegada que el Born entra en el debat polític. Tampoc és nou que l'equip d'Ada Colau vol un futur diferent per a un espai patrimonial que es va inaugurar el setembre del 2013 amb la celebració del Tricentenari.
Quan Barcelona en Comú va guanyar les eleccions municipals al maig i al juny es va anunciar la creació del comissionat de Memòria Històrica amb l'historiador Xavier Domènech al capdavant, es va deixar clar que un dels objectius del nou govern era reorientar l'espai. Domènech va assegurar que considerava un "perill" que el Born estigués només enfocat al Tricentenari i va detallar que la seva intenció era que anés més enllà i fos un centre de memòria contemporània.
Al novembre, però, Domènech va deixar el càrrec al consistori barceloní per encapçalar la llista d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats. El mateix novembre, al capdavant del comissionat es va nomenar, aleshores de manera provisional, l'historiador Ricard Vinyes. El nomenament de Vinyes es va fer definitiu fa pocs dies: el procés ha estat llarg perquè havia de tramitar la seva baixa com a catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona. Els propers dies s'anunciarà quins són els objectius del consistori per al futur del Born Centre Cultural i també del comissionat de Memòria Històrica.
Canvi de nom i de director?
Una de les qüestions que es planteja és canviar-li el nom. La paraula 'Born' hi continuaria sortint però s'estudia que no es digui Centre Cultural. "El Born serà sempre el Born. Una altra cosa és que veurem més endavant la seva adjectivació per donar-li més identitat", ha defensat. En cap cas, ha assegurat Vinyes, es cobriria el jaciment, tal i com CiU i ERC han apuntat que es rumorejava.
Properament també s'explicarà quines seran les properes exposicions. El novembre del 2014, l'anterior govern municipal ja va anunciar que l'exposició inaugural dedicada al setge de Barcelona ('Fins aconseguir-ho. El setge del 1714') que estava previst clausurar el 2015 es prorrogaria durant els primers mesos del 2016 per la gran demanda de visites per part de centres escolars. L'exposició, doncs, es podrà veure fins a l'abril i la substituirà una altra que vol mostrar quina és la nova orientació del Born. Aquesta nova exposició, que per tant alterarà el calendari d'exposicions que hi havia previst per part de l'anterior direcció, estarà relacionada amb "el fenomen humà de la destrucció": "El que expressen les ruïnes [del Born] és un model de destrucció", va afirmar Vinyes.
A la proposta d'ERC sobre el fet que qualsevol canvi significatiu del Born Centre Cultural sigui aprovat pel plenari municipal, Vinyes ha respost que el Born Centre Cultural no és un equipament cultural diferent dels altres i, per tant, no ha de ser tractat de manera singular: "L'Ajuntament no ha d'intervenir en els criteris museístics dels centres culturals de la ciutat", ha dit, motiu pel qual BComú ha votat en contra de la proposició. Una altra incògnita és qui dirigirà el Born Centre Cultural. Quim Torra, que va dirigir el centre des del setembre del 2012 fins al juliol passat, va deixar el càrrec per presidir Òmnium Cultural. De moment, encara no s'ha convocat cap concurs públic per escollir un nou director, tot i que des de l'Ajuntament s'ha afirmat que aquesta era la intenció.
Un dels objectius és que el Born dediqui més espai a l'estudi i la interpretació del passat des de l'actualitat. Al novembre ja es va anunciar que es continuarà excavant. El Born és un jaciment de 8.000 metres quadrats viu: queda per excavar-ne el 60%. Les excavacions començaran el juliol de l’any vinent i es faran davant del públic.