Un concert per celebrar el cinquè aniversari de l’ARA

X.c.
03/10/2015
2 min
Regala aquest article

BarcelonaDiàlegs i improvisacions. D’Orient i d’Occident, de l’Antic i del Nou Món és el títol del programa que interpretarà Jordi Savall al Palau de la Música el 2 de novembre, a partir de les 21 h. Serà un concert especial per celebrar el cinquè aniversari de l’ARA. El concepte, diu Savall, és “un diàleg contrastant i no oposant” músiques de diferents cultures. També hi participarà el seu fill, Ferran Savall, i el percussionista David Mayoral.

“Posarem en paral·lel diferents tradicions d’Orient i d’Occident: d’una banda, cants sefardites, peces d’Israel i de l’Afganistan; de l’altra, peces catalanes i cançons populars de la Bretanya. I després fem dialogar improvisacions de l’Antic Món i el Nou Món -explica Savall-. Al mateix temps, també hi haurà un diàleg generacional. Jo represento una generació gran, que té una visió de la música clàssica més lligada a un estil, la música del Barroc i la renaixentista, mentre que el Ferran trenca aquesta barrera i amb la seva manera de cantar i de tocar va més enllà i ja se situa en el món actual. Ell es nodreix de la música antiga però no la fa el seu centre. És una excusa per alliberar-se”.

El concert al Palau de la Música forma part de la ben atapeïda agenda de Jordi Savall, ja sigui en format reduït, amb Hespèrion XXI, o amb la Capella Reial de Catalunya. Només a l’octubre i al novembre, Savall té programades actuacions a Colòmbia, França, Portugal, Romania, Holanda, Alemanya i Geòrgia.

Música de l’Any Llull

Jordi Savall també té dues cites especials, dins dels actes de l’Any Llull, a l’església de Sant Francesc de Palma i a la de Santa Maria del Pi de Barcelona, els dies 27 i 28 de novembre. Es tracta d’uns concerts dedicats a Ramon Llull i titulats Temps de conquestes, de diàleg i de cohort. El programa llullià, que es va estrenar a l’agost al Festival de Música Antiga de Poblet, inclou peces de tradició trobadoresca i oral que s’havien perdut, cançons i danses profanes i altres de religioses, a més de músiques d’origen àrab i jueu.

A més a més, al llarg d’aquest any i del següent, Jordi Savall seguirà treballant en el projecte sobre les músiques de l’esclavatge. “De moment, he fet la primera part, del 1444 al 1780 a l’hemisferi sud”, explica Savall.

stats