"Instem a no fer un ús frívol del 'nazisme'": el manifest dels investigadors de l'exili i l'holocaust
Les comparacions amb el nazisme són històriques i èticament reprobables i políticament perilloses", diuen els historiadors que treballen en el Memorial Democràtic
BarcelonaEl grup de treball 'Exili, deportació i Holocaust' –format per investigadors i docents que es dediquen a promoure el coneixement i l'ensenyament de l'exili, la deportació als camps de concentració i extermini, i l'Holocaust, impulsat pel Memorial Democràtic el 2012– ha reaccionat. Després de les contínues declaracions d'alguns líders polítics en què frivolitzen i banalitzen el nazisme, han elaborat un manifest on exposen sis punts:
- Comparar les polítiques del govern de Catalunya –les lingüístiques i culturals–, o determinats moviments socials amb el nazisme denota un clar desconeixement del que va ser, va significar i va provocar aquesta ideologia, a més d'un ús clarament ofensiu.
- El nacionalsocialisme va ser un règim intrínsecament criminal que va assassinar milions de persones dins i fora dels camps d'extermini. Qualsevol comparació que es faci entre formacions polítiques democràtiques actuals, i els seus representants, i el nacionalsocialisme és historiogràficament i èticament rebutjable, i políticament perillosa.
- Lamentem profundament el menyspreu que amb aquestes equiparacions es fa a totes les víctimes del règim nacionalsocialista. Lamentem, també, la banalització que aquest ús del llenguatge es promou des de moviments d'extrema dreta, que actualment amenacen la convivència en diversos països d'Europa.
- Aquests episodis ens reafirmen en la necessitat de reforçar la tasca que ja s'està fent en els centres escolars d'arreu de Catalunya d'estudi i anàlisi dels totalitarismes, per tal que les noves generacions puguin exercir la seva condició de ciutadans i ciutadanes en la defensa dels valors democràtics, el respecte pels drets humans i la preservació de la memòria democràtica.
- Instem, doncs, a no fer un ús frívol del nazisme en el llenguatge polític i periodístic, i a respectar, així, la memòria de les víctimes del nazisme dins i fora de Catalunya.
- Instem a aprofundir en el coneixement del nazisme per poder identificar els moviments de caràcter racista, xenòfob i neonazi existents avui dia arreu d'Europa.
- L'educació i la memòria són els millors antídots per a la prevenció del racisme, la xenofòbia i l'antisemitisme, com també per evitar que es banalitzi el nazisme. És en aquest punt on pren més significació la necessitat de preservar i potenciar les polítiques públiques de memòria que es despleguen des del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.