El Pantocràtor de Taüll, visitable al Google Art Project

El Museu Nacional d'Art de Catalunya posa a disposició dels internautes 1464 obres des seus fons a través de Google Art Project, del qual avui s'en presenta la segona versió. A partir d'ara posa a l'abast dels internautes 30.000 obres de 151 museus de 40 països

Efe
03/04/2012
2 min

ParísGoogle presenta avui al Museu d'Orsay de París la segona versió de Google Art Project, la plataforma amb què el cercador més popular de la xarxa ofereix la possibilitat de contemplar obres d'art de museus d'arreu del món amb una gran qualitat d'imatge. La primera versió comptava amb un miler d'obres de 17 museus, i a partir d'ara es podran contemplar 30.000 obres de 151 museus de 40 països. La nova versió, a més, facilita la navegació i la consulta de les obres i n'augmenta la diversitat. "Ara hi ha moltes més obres, molta més riquesa i varietat de continguts, hi ha pintura clàssica, contemporània, escultura, ceràmica i litografia", explica Amit Sood, el director de la iniciativa. L'objectiu d'aquesta iniciativa no comercial, en què cada museu o institució associada selecciona quines obres vol deixar per a la consulta pública, és democratitzar l'accés a l'art, afegeix el director.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya posa a disposició del públic 1464 obres de les seves col·leccions, entre les quals destaquen les pintures romàniques de sant Climent de Taüll, la 'Majestat Batlló' 'La vicaria', de Marià Fortuny i 'Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem', de Ramon Casas i també ofereix la possibilitat de fer una visita virtual per les sales.

Entre les noves aportacions hi ha 46 obres com 'La Torre de Babel', de Bruegel, i la 'Pedra del Sol'. En la captura d'aquestes obres es va utilitzar una tecnologia que reprodueix les peces en gigapíxels, és a dir, amb 7.000 milions de píxels. La qualitat d'imatge que s'obté és 1.000 vegades superior a la d'una càmera fotogràfica.

Entre la trenta de museus nord-americans que participen en el Google Art Project hi ha el MoMA i el Metropolitan de Nova York i el Museu de Belles Arts de Houston. A Mèxic s'hi han sumat els museus de Frida Kahlo, el de Dolores Olmedo, i els museus nacionals d'art i d'antropologia. Alemanya està representada amb 18 museus, el Regne Unit amb 15. Austràlia, França i Holanda hi participen amb 6 institucions i Rússia i Suècia amb 5.

Entre els 7 museus catalans i espanyols que participen en aquesta iniciativa hi ha el representat pel 'Retaule de Sant Vicenç màrtir', de Bernat Martorell, l'IVAM, el Museu de Belles Arts de Bilbao i el Museu Thyssen-Bornemisza.

A més de la visualització de les obres, Google ofereix la possibilitat de realitzar una visita virtuals per les galeries d'alguns museus i col·leccions com l'Hermitage de sant Petersburg, la National Gallery de Londres i la Casa Blanca. De moment, museus del nivell del Museu del Louvre i el Museu del Prado se n'han volgut mantenir al marge.

Pablo Picasso, el gran absent

L'artista malagueny és un dels grans absents del projecte, comenta Sood, perquè els drets de reproducció, gestionats pels seus hereus, estan protegits fins a mitjans de segle.

stats