'Ciutat morta', premi al millor documental al Festival de Màlaga
El film de Xavier Artigas i Xapo Ortega investiga l'anomenat cas '4F', en què nou persones van ser condemnades per la seva suposada relació amb l'agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, el 4 de febrer del 2006
BarcelonaEl Festival de Cinema de Màlaga ha premiat 'Ciutat morta' com a millor documental. L'origen del film dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega és denunciar les sentències condemnatòries del 'cas 4F', en què van ser condemnades nou persones per la seva suposada relació amb l'agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, el 4 de febrer del 2006, al carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona. Una de les persones condemnades, Patricia Heras, es va suïcidar el 26 d'abril del 2011 durant un permís penitenciari. Uns anys després del 4F, dos policies que havien declarat contra les persones detingudes van ser declarats culpables de tortures en un altre cas, i condemnats a dos anys i tres mesos de presó i a vuit anys i tres mesos d'inhabilitació.
Els directors del documental consideren que tot plegat és "una història d'impunitat policial, amb dosis de racisme i classisme, i de vulneració dels drets fonamentals". Segons explica Xapo Ortega, un dels aspectes principals de 'Ciutat morta' és "donar visibilitat al cas". "Som conscients que guanyar un premi és important perquè donarà visibilitat a un cas que sempre ha estat molt amagat. La pel·lícula explica el que és imprescindible per conèixer el cas, i sobretot el seu context: passa a Barcelona i en un context molt determinat de gentrificació i d'interessos econòmics i polítics", diu Ortega.
El propòsit del documental és donar a conèixer "la veritat sobre un dels pitjors casos de corrupció policial a Barcelona, la ciutat morta". El documental, fruit d'una feina "col·lectiva i coral" en què hi col·laborat gent que "porta molts de temps lluitant i investigant, com el periodista Jesús Rodríguez de la 'Directa'", pretén "posicionar l'opinió pública perquè aquest cas, per la via judicial, agafi el camí que esperem", diu Ortega.
Segons explica Ortega, "la intenció és portar el cas a Estrasburg perquè hi hagi un reconeixement moral, una justícia moral que acabi donant la raó aquests nois". "Ells no van fer res", diu Ortega, que recorda que durant la realització del documental va viure "moments de molt dolor".
Després de guanyar el premi a Màlaga, un dels objectius de l'equip de 'Ciutat morta' és que el documental es pugui emetre a TV3. "És la nostra televisió pública de referència, la que paguem tots, i creiem que un cas com aquest mereix que s'hi emeti", diu Ortega. "Vam presentar el documental a TV3 i al cap de tres setmanes ens van dir que no era possible emetre'l perquè era parcial, perquè només explicava una part de l'assumpte. Nosaltres ens havíem posat en contacte amb Joan Clos, Jordi Hereu i la família del policia ferit, i en no rebre cap resposta vam entendre que no volien participar-hi", afegeix Ortega.