Campanya d'historiadors i escriptors d'arreu del món per obrir un museu de la Guerra Civil a Barcelona

El fill d'Orwell, Paul Preston o Colm Tóibín donen suport al museu, segons 'The Guardian'

Els militars republicans no van poder entrar a França fins al 5 de febrer i van ser enviats als camps de concentració. / AUGUSTE CHAUVIN (ARCHIVES DÉPARTEMENTALES DES PYRÉNÉES-ORIENTALES)
Sílvia Marimon
29/05/2016
2 min

BarcelonaEl 18 de juliol farà 80 anys que va esclatar la Guerra Civil. Tres anys després, el gener del 1939, les tropes franquistes ocupaven Barcelona: "'Batir y destruir al enemigo, a esta misión de persecución han de encaminarse todos los esfuerzos y las tropas no pueden perder ni un solo día su capacidad de maniobra'". Aquestes eren les instruccions de l'exèrcit franquista implicat en la conquesta de Barcelona. L'endemà mateix es va crear un sistema de gestió excepcional que només va aplicar-se a la capital catalana: els Servicios de Ocupación. Mentre entitats com la Fundación Francisco Franco continuen alimentant la versió franquista de la història, diversos historiadors mantenen el seu esforç de desconstruir els mites.

Des de fa mesos, un grup d'historiadors i escriptors d'arreu del món organitzen una campanya per aconseguir que s'obri un museu que expliqui què va passar entre el 18 de juliol del 1936 i el gener del 1939: el perquè del conflicte i les conseqüències de la victòria franquista. Segons el diari 'The Guardian', un d'aquests historiadors, Pelai Pagès, professor d'història de la Universitat de Barcelona, ha escrit una carta a l'alcaldessa Ada Colau per demanar que s'obri un museu de la Guerra Civil. "Vuitanta anys des de l'inici de la Guerra Civil, i 40 anys després de la mort de Franco, recuperar la memòria del que va succeir per totes les generacions, des de les més joves fins a les més grans, vol dir entendre el conflicte en la seva totalitat. És ja sabut que una societat que oblida el passat està destinada a repetir-lo. El Museu Internacional de la Guerra Civil vol actuar com a garantia de futur".

Richard Blair, el fill de George Orwell, és un dels impulsors del museu. "Hi estem totalment a favor i esperem que el museu acabi fent-se realitat. Molta gent jove a Espanya no té coneixements sobre què va succeir entre el 1936 i el 1939 ni què va passar després amb la dictadura", assegura. L'escriptor Colm Tóibín també fa costat al projecte i lamenta que el museu encara no existeixi: "És un pas important per entendre el passat d'Espanya, cosa que és urgent i necessària".

stats