Biblioteques europees de nova generació
Aarhus (Dinamarca)
Aquest estiu obrirà la biblioteca Urban Mediaspace d’Aarhus. L’equipament d’aquesta ciutat portuària -la segona més gran de Dinamarca- estarà encarat a l’aigua. Vol promoure sobretot experiències i activitats relacionades amb el coneixement, enfortir el teixit associatiu i incentivar el debat democràtic. Pretén ser un espai flexible i viu. S’hi podran agafar llibres, escoltar música i mirar pel·lícules, però també renovar el passaport, participar en debats i, fins i tot, fer exercici físic.
Hèlsinki (Finlàndia)
El 2017 s’inaugurarà, al centre de la ciutat, la nova biblioteca central d’Hèlsinki. Els responsables de la nova biblioteca conviden ja ara, a través de la web, a imaginar com ha de ser aquest nou espai. La descriuen com la casa de l’educació, on els usuaris es podran concentrar, adquirir nous coneixements i treballar. Es podrà aprendre de manera individual o en grup i amb el suport de les noves tecnologies. Hi haurà molts espais per relaxar-se, fins i tot saunes. Obrirà de vuit del matí a deu del vespre i espera tenir 10.000 usuaris al dia.
Birmingham (Gran Bretanya)
La Biblioteca de Birmingham va obrir el 2014. Té un teatre i un amfiteatre exterior. Des de la biblioteca es pot accedir als arxius nacionals -es pot investigar l’arbre genealògic- i als arxius fílmics nacionals. Té molts espais dedicats als infants i adolescents, a exposicions, a treballar en grup, a crear música... S’hi poden fer lectures a l’hora de dinar, ja que cadascú es pot portar la carmanyola. Fins i tot ofereix espais per celebrar-hi casaments. Rep tres milions d’usuaris a l’any.