El cel i les estrelles com a atractiu turístic
Un càmping d’Albanyà té l’observatori astronòmic més potent de les comarques de Girona
AlbanyàEl càmping Bassegoda Park, d’Albanyà, inaugurarà demà passat, dia 1, l’observatori astronòmic amb el telescopi més potent de les comarques de Girona. La instal·lació és una aposta del càmping de l’Alt Empordà per l’astroturisme, un segment en el qual els propietaris creuen fermament. “Ens hem tirat una mica a la piscina però el perfil de l’astroturista casa perfectament amb el client del càmping, que és una persona respectuosa amb la natura que busca tranquil·litat i aprecia l’entorn natural que hi ha”, diu Pere Guerra, director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, aficionat a l’astronomia i germà del propietari del càmping. “A més, les millors estacions per a l’observació són la primavera i la tardor, que no són temporada alta al càmping”, afegeix.
D’acord amb el municipi
“Tothom té curiositat per l’astronomia. Observar les estrelles, a més d’una lliçó d’humilitat, de física i de química, també ens ajuda a plantejar-nos les tres preguntes que molta gent es fa: d’on venim, qui soc i on anem”, afirma Guerra.
Un dels principals actius del càmping per apostar per l’astronomia és la qualitat del cel fosc de la vall de la Muga. En aquest sentit, i molt abans de plantejar-se fer cap observatori, el càmping ja va fer una aposta decidida per reduir al màxim la contaminació lumínica que desprenia. “Nosaltres venim del món de les renovables i el meu germà fa cinc anys va invertir 50.000 euros per canviar tot l’enllumenat del càmping i arribar a la contaminació lumínica actual, que és la mínima imprescindible”, explica. “Això, a més de reduir la factura de la llum, millora el descans de les persones i hem comprovat que també ha contribuït a fer que els animals tornessin”, afegeix Guerra.
L’Ajuntament d’Albanyà també ha canviat l’enllumenat municipal per tal de reduir la contaminació lumínica. “Els estem molt agraïts. Han entès que un cel fosc és un actiu per al municipi i sense la seva ajuda i interès no hauríem pogut agilitzar tant els tràmits administratius. Per això hem batejat l’observatori amb el nom del poble”, diu Guerra.
A més de l’astroturisme, l’observatori d’Albanyà també farà activitats didàctiques per a les escoles.
Un astrofotògraf al capdavant
El president de l’observatori és l’astrofotògraf basc Juan Carlos Casado, col·laborador de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries i únic membre de l’Estat en el projecte internacional TWAN (The World At Night), reconegut per la Unesco, que agrupa els millors astrofotògrafs del món. “El pas de l’astronomia a l’astrofotografia és natural. Un cop veus el que hi ha, el que vols és fotografiar-ho”, diu Casado, que ha observat més de 40 eclipsis de tot tipus arreu del món, ha guanyat diversos guardons APOD de la NASA i publica en mitjans especialitzats. “L’observatori d’Albanyà és un lloc fantàstic per aprendre i està ben connectat”, afegeix.
Les nits d’aquestes últimes setmanes, Guerra i Casado treballen a fons ajustant els aparells perquè tot estigui a punt per a la inauguració.
El pressupost de l’observatori d’Albanyà és de més de 100.000 euros -encara no se’n sap el cost total-, i un 40% es finançarà amb fons europeus del programa Leader.