El rei ignora el referèndum a Girona

Felip VI destaca davant Puigdemont el “progrés de Catalunya dins d’Espanya”

El rei Felip VI i Leticia, acompanyats del president Carles Puigdemont i el delegat Enric Millo, durant  els Premis Princesa de Girona
Maria Garcia
29/06/2017
3 min

GironaUn dia després d’advertir des de la tribuna del Congrés que fora de la llei “només hi ha imposició” i “la negació de la llibertat”, el rei Felip VI va visitar Girona i va passar de llarg del Procés. El rei va assistir als premis de la Fundació Princesa de Girona, que es donaven a l’Auditori de la capital gironina en una gala a la qual també van assistir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Després de centrar dimecres l’homenatge als 40 anys de la democràcia en la referència a les lleis, el rei va fer ahir un discurs menys polític. Només va fer una breu referència a Catalunya en els últims dos minuts i va ser per vincular el progrés català amb l’espanyol. Així, Felip VI va refermar el seu compromís “amb els valors que han engrandit Catalunya” i va subratllar que precisament aquests valors “han sigut la base del seu progrés i, per tant, del progrés de tot Espanya”. Va deixar clar el seu “compromís amb Girona i amb Catalunya”, especificant que aquest compromís “vol dir creure en aquesta terra i estimar-la”. I, ignorant completament l’1-O i les seves possibles conseqüències, va augurar que l’any vinent es tornaran a reunir “per reconèixer els mèrits dels nous premiats”. Cap referència al Procés. Això sí, va començar la intervenció felicitant el Girona per l’ascens a Primera Divisió, cosa que va fer somriure tot el públic.

Durant la resta del discurs -fet en català, castellà i anglès-, Felip VI es va limitar a destacar la feina de la Fundació Princesa de Girona, “que ha contribuït a fer que els joves puguin tenir tots les mateixes oportunitats” gràcies a programes com Apadrinant el Talent. Va reiterar que l’educació “és la prioritat més important de les pròximes dècades” i va reflexionar sobre el paper de la intel·ligència artificial en el món laboral, que està obligant a “redefinir les indústries i serveis tradicionals”; a més de felicitar els joves premiats de l’edició del 2017.

Concentració de rebuig

Paral·lelament, uns metres més enllà de l’Auditori, la CUP va organitzar una concentració de rebuig, com és habitual sempre que hi ha una visita dels monarques a la ciutat. El grup municipal tindrà l’oportunitat de mostrar la seva oposició al rei en el pròxim ple, quan es debatrà la moció que ERC va presentar per declarar el monarca -que com a hereu a la corona ostentava el títol de príncep de Girona- persona non grata a la ciutat, una decisió que ja han pres quatre municipis catalans. La portaveu republicana, Maria Mercè Roca, va argumentar que “la monarquia és obertament contrària als anhels de canvi”,

Felip VI, que un cop finalitzada la gala va sopar amb les autoritats, els ponents i els patrons de la Fundació, seguirà avui a la ciutat en la segona jornada dels premis Princesa de Girona.

Polèmica absència de Joan Carles al Congrés

L’absència del pare del rei espanyol, Joan Carles I, a la celebració del 40è aniversari de les primeres eleccions des de la restauració democràtica va planar ahir al Congrés. Després que diversos mitjans publiquessin el malestar del rei emèrit per no ser convidat, alguns partits van defensar aclarir el protocol per evitar noves polèmiques. El PP i Podem van coincidir a assenyalar que hauria tingut sentit que Joan Carles, que regnava durant aquells comicis, hagués sigut present. Mentrestant, el PSOE va dir que “respecta” les decisions de la Casa del Rei. El govern espanyol va demanar “no especular” sobre la qüestió.

stats