LES ÚLTIMES LLETRES

Gaziel, Llach, Font i Sala obren una atractiva tardor literària

El cantautor de Verges aposta per la novel·la negra

Josep Pastells
29/09/2014
2 min

GironaUnes memòries, quatre novel·les, dos poemaris, dos treballs de recerca i un llibre fronterer entre el document biogràfic i l’assaig narratiu. Gaziel, Lluís Llach, Rosa Font, Xevi Sala, Josep Torrent, Maria Wallace, Quim Curbet, Enric i Gabriel Estragués, David Coromina i Cristina Masanés. Deu novetats editorials, onze autors, varietat de temàtiques i estils i un denominador comú: la relació més o menys intensa amb les comarques gironines.

Proa recupera Tots els camins duen a Roma, un llibre monumental en què Gaziel relata les seves vicissituds entre el 1893 i el 1914, des dels sis anys, “quan la consciència es desvetlla i comença a emmagatzemar experiències vitals, fins als 27, just el moment en què cristal·litzaven, per primera vegada, en una forma regular i estable”. Una obra deliciosa, digna d’un dels escriptors catalans mes brillants.

Rosa Font debuta com a novel·lista amb La dona sense ulls (Onada Edicions), que ha obtingut el premi Llorenç Villalonga. Inspirant-se en el quadre Un món d’Ángeles Santos Torroella, Font ha ordit una ficció densa i poètica en què la pintora protagonista descobreix que ja no estima el que veu, que ja no vol mirar.

Un misteri de 100 anys

Les dones de la Principal (Empúries) és la segona novel·la de Lluís Llach. Ambientada en l’època franquista, aquesta història de caràcter detectivesc se centra en tres dones de tres generacions que al llarg de quasi un segle han regentat un casal a la Catalunya interior.

Xevi Sala publica la seva tercera novel·la, Esborraràs les teves petjades (Proa). Ambientada en un escenari imaginari del Ripollès, l’obra guanyadora del premi Roc Boronat proposa una intriga en clau westerniana.

Un altre autor guardonat, en aquest cas amb el Memorial Agustí Vehí, és Josep Torrent. La sang és més dolça que la mel (Alrevés) parteix d’un intent de robatori al Museu Dalí i de la investigació d’un assassinat relacionat amb aquest cas.

La col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona presenta El blau de la distància, el segon poemari bilingüe de Maria Wallace (Maria Teresa Mir i Ros), nascuda a Platja d’Aro i molt premiada a Irlanda, on viu des del 1969.

Un altre poemari destacat d’aquesta tardor literària és Còpia de seguretat : quatre llibres en què Quim Curbet (Curbet Edicions) parla de somnis i ciutats.

Per la seva banda, Llibres del Segle publica Germaine Gargallo. Cos, pintura i error, una obra en què Cristina Masanés ressegueix la vida de la model de pintors Germaine Gargallo al Montmartre rural del 1900 i indaga en la seva singular relació amb Carles Casagemas i Pablo Picasso.

Menys literaris, però no per això menys interessants, són els llibres Les fonts del Pla de l’Estany (un volum de Rigau Editors escrit per Enric i Gabriel Estragués, pare i fill, que fins i tot faciliten les coordenades GPS de les fonts d’aquesta comarca) i Els que importen, exporten (Daco Iniciatives), en què David Coromina dóna veu a 30 empresaris de sectors ben diversos que expliquen com s’ho fan per exportar.

stats