El periodisme mòbil arriba al món de les torres humanes

Els aficionats de la Catalunya Central gaudeixen dels castells gràcies a l'Iphone de Carles Jódar

El programa 'Sempre amunt!' s'enregistra i s'edita a través d'un smartphone
Efren Garcia
17/10/2017
2 min
Regala aquest article

BarcelonaTot i que els periodistes vivim en un món marcat clarament per la influència de les noves tecnologies, els canvis encara es produeixen de forma lenta i molt mesurada. És per això que cal celebrar l'aparició de nous formats i productes que donen aire renovat a escenaris tant tradicionals com el de les torres humanes. Ara fa uns mesos la televisió de proximitat Canal Taronja Central va apostar per un nou programa casteller, el ‘Sempre amunt!’. Fins aquí res no ens hauria de sorprendre a no ser d'un petit detall diferenciador, l'eina que fa possible el seu enregistrament i edició és ni més ni menys que un telèfon mòbil.

Carles Jódar, soci de la productora audiovisual de continguts per a mitjans de comunicació Gedi Media, va decidir apostar pel periodisme mòbil arran d'un curs impulsat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Actualment telèfons com l'Iphone d'Apple ofereixen la possibilitat d'enregistrar i editar imatges en alta definició, i fins i tot en format 4K. Amb el material adequat (trípodes, estabilitzadors i micròfons adaptats) i el domini de certes aplicacions, un sol periodista pot dirigir, produir, editar i presentar programes amb recursos similars als convencionals, com l'ús del zoom o de desenfocaments programats.

Després d'una primera incursió en el món de l'esport, a través del programa Targeta Taronja, Jódar va proposar aquesta formula per salvar la limitació de recursos en un àmbit, el casteller, de difícil arrelament en zones poc tradicionals com la Catalunya Central. Tot i l'important nombre de colles existents a la zona -Tirallongues de Manresa, Castellers de Santpedor, Picapolls de la Gavarresa, Salats de Súria, Sagals d'Osona, Moixiganguers d'Igualada i Castellers de Berga- la direcció del canal televisiu no va decidir-se abans per aquest contingut a causa de les despeses de producció que suposaria un programa d'aquestes característiques.

Actualment, Gedi Media fa possible la producció del programa ‘Sempre amunt!’ gràcies a les facilitats que ofereix el periodisme mòbil. Poder treballar amb material petit i de poc pes també permet a Carles Jódar estar molt a prop de l'acció, poder viure intensament les sensacions que viuen els propis castellers a plaça i a agafar plans i documents sonors molt propers.

Tot i que cada nou format arriba sempre acompanyat de nous detractors, el periodisme mòbil comença a obrir-se camí en espais en els quals les despeses de producció d'un producte convencional no farien viable la seva explotació. Així doncs, sense l'Iphone d'aquest periodista de la Catalunya Central, les set formacions castelleres de la zona veurien clarament reduïda la seva repercusió mediàtica, i els aficionats dels castells només disposarien dels perfils corporatius de les colles a través de les xarxes socials per informar-se de la seva activitat.

stats