Els Castellers de Sants reediten el dos de set aixecat per sota
En l'era moderna dels castells, només la formació barcelonina l'ha completat en dues ocasions, el 2008 a Terrassa i aquest diumenge a Granollers
GranollersLa diada dels Xics de Granollers ha servit als Castellers de Sants per aixecar el peu de l'accelerador. Si bé els Borinots han aparcat estructures com el quatre de nou amb folre o el dos de nou amb folre i manilles, aquest cap de setmana han trobat l'excusa perfecta per tornar a treballar el dos de set aixecat per sota, una construcció que només ells han intentat i completat en l'època moderna dels castells.
El dos de set aixecat per sota dels de Sants ha arribat en tercera ronda, després de descarregar el tres de nou amb folre i de completar el segon cinc de vuit de la temporada. La torre s'ha alçat amb molta lentitud, i això ha suposat un treball important del membres del tronc en la darrera aixecada. Un cop tancada la pinya, han pogut recuperar les mides i han assegurat el descens.
Recuperat després de més de 130 anys?
Si bé no hi ha imatges de cap altre dos de set aixecat per sota, a banda del que els mateixos Castellers de Sants van completar a finals de la temporada 2008 a la diada dels Minyons de Terrassa, el llibre ‘Història dels castells’ de Jordi Morant i Clanxet explica com el programa de festes de Santa Tecla del 1877 l'anunciava com a repte de la Colla Vella. El cartell, que es conserva a l'arxiu municipal de la ciutat de Tarragona, citava que “la Colla Vella intentará el soberbio y artístico castell de 'tres de vuit, sense crosses ni mans als terços', el difícil y sorprendente 'castell de dos de set començat per baix', el esbelto y atrevido 'pilar de sis' […]”. L'únic testimoni del fet va ser el casteller conegut com a ‘Xaconet de Valls’, que, segons el llibre de Jordi Morant, “i si la memòria no li mancava”, va confirmar que sí que es va arribar a plantar a plaça.