‘Cap de colla’, un joc de cartes basat en el món casteller

Dos músics del grup català Bongo Botrako presenten un nou joc de taula que fa servir les cartes i els daus per combinar l'estratègia i l'atzar

'Cap de colla" combina les cartes i els daus. EDITORIAL COOPULA
Efren Garcia
16/05/2015
2 min
Regala aquest article

BarcelonaDos nois joves, una caixa de llauna, unes cartes i un grapat de pedres; així va ser la primera presa de contacte que des del diari Ara vam tenir amb el nou joc de taula del món casteller. Coincidint amb la seva presentació en societat, el ‘Cap de colla’ ha esdevingut aquesta setmana producte llicenciat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que l’ha acollit sense reserves.

Nacho Pascual i Xavier Vallverdú, guitarra i teclista del grup Bongo Botrako, acaben de presentar un producte molt diferent al que ens tenen acostumats, un joc de taula relacionat amb el món casteller. Els creadors de hits tant internacionals com “Todos los días sale el Sol” han posat en marxa la seva pròpia editorial, Coopula, per poder dissenyar, fabricar i distribuir jocs i productes discogràfics i audiovisuals. Es tracta d’una filosofia “Do It Yourself”, com ells mateixos defineixen, que té un fort lligam amb la relació del grup amb la indústria musical.

En els quatre mesos que han passat d'aquella primera trobada furtiva amb Nacho i Xavier, la caixa de llauna, presumptament de galetes, ha esdevingut en una de cartró que conserva l'estètica que ja s'intuïa a començaments d'any. El grapat de pedres que determina els intents pendents s'ha convertit en uns marcadors de fusta cilíndrics i els daus, dos, són ara grans i vermells, i ja no sembla que els hagin robat d'un joc de parxís. Moltes coses han canviat però l'essència, rodona i sense errades, perdura.

El ‘Cap de colla’ és un joc de cartes en el que s'alcen castells en una sèrie de rondes, imitant una diada castellera. Primer cal assajar i recollir un seguit de cartes que decidiran per quina estructura ens decantem. Després arriba el moment de sortir a plaça, s'intenta alçar el castell més alt i el resultat al fer sonar les gralles es decideix amb un parell de daus. L'estratègia i atzar, en dosis molt ben anivellades, fan d'aquesta experiència quelcom més que entretingut.

Capficat en trobar-li alguna pega al joc que m'acabaven de presentar, veig en Nacho corregir els meus primers passos somrient i en Xavier alçar el castell a corre-cuita per esgarrapar uns punts extra. Mentre mirem la taula de puntuacions dels castells, basada en l'actual del concurs de Tarragona, m'expliquen que el disseny ja és gairebé definitiu. En la conversa, acabo descobrint com el joc ha nascut entre furgonetes i bambolines, entre concert i concert, matant estones lliures. Una estona més tard, amb les tasses de cafè buides i el caliu que genera una bona conversa, acabo reconeixent la meva condició de perdedor davant de dos experts que sumen ja prop d'un centenar de partides.

El nou joc casteller, tant addictiu pels amants de les torres humanes com pels dels jocs de taula, va ser presentat, encara en format de prototip, el passat desembre al festival Dau Barcelona. Aquest cap de setmana es mostrarà a la fira jugarXjugar de Granollers i aquest estiu estarà de gira, trepitjant una vintena de places castelleres. El ‘Cap de Colla’ ja es pot aconseguir des del seu propi web i a partir de l'1 de juny estarà a la venda a les botigues de la cooperativa Abacus.

stats