Societat 18/07/2015

La col·lecció privada d’Antoni Tàpies, en una exposició a la seva Fundació

La mostra ‘Tàpies. Col·lecció d’artista’ recull obres tant del mateix Tàpies com d’altres artistes que el van influir decisivament

Arnau Romaní
4 min
Riera de Campins (1984),  d’Antoni Tàpies, obra feta amb 
 Pintura i vernís sobre fusta.

BarcelonaCom passa amb la majoria d’artistes de renom, quan Antoni Tàpies (1923-2012) va començar a despuntar en el panorama artístic internacional, cap als anys 60, va començar a tenir una petita col·lecció privada força destacable, tant d’obres seves com d’altres artistes, que o bé ell havia comprat o bé havien estat un regal o un intercanvi amb un altre artista.

La col·lecció privada de Tàpies posa de manifest les diverses influències que va tenir l’artista barceloní. Les obres de la col·lecció il·lustren molt bé la manera de fer de Tàpies, basada a fer pensar l’observador o visitant. D’una banda, la col·lecció inclou obres d’art occidental d’artistes tan diversos com Paul Klee, Joan Miró, Marcel Duchamp i Jackson Pollock, entre molts altres; d’altra banda, la col·lecció agrupa diverses manifestacions artístiques procedents de l’Àfrica, l’Àsia i Oceania. En la col·lecció de Tàpies es poden trobar mostres d’art popular, pel·lícules, fotografies i llibres de períodes artístics ben diversos (des de l’antic Egipte i Mesopotàmia fins a les primeres avantguardes del segle XX).

Ara, els hereus de Tàpies que es van quedar part de la seva col·lecció quan l’artista va morir han cedit aquestes obres -un total de 230- per exposar-les en la mostra de la Fundació Antoni Tàpies que porta per títol Tàpies. Col·lecció d’artista.

Mescla d’obres de Tàpies i d’altres artistes

L’exposició Tàpies. Col·lecció d’artista inclou una selecció de manifestacions artístiques, centrada bàsicament en l’art occidental, que Tàpies tenia en la seva col·lecció privada i que ara la Fundació Antoni Tàpies ha pogut recuperar. La mostra es complementa amb una tria d’obres de Tàpies, realitzades des dels anys 40 fins als 80, en què destaquen aquelles obres més desconegudes o fins i tot que no s’han exhibit mai al públic.

El recorregut de l’exposició s’inicia amb obres de la col·lecció privada de Tàpies d’artistes que van ser pilars fonamentals en les influències i en les etapes de formació i iniciació en l’art de Tàpies. Hi trobem obres, per exemple, de Joan Miró, Pablo Picasso, Vassili Kandinski, Hans Arp, etc.

L’exposició segueix amb una selecció d’obres d’artistes coetanis al genial artista barceloní, que d’alguna manera van fer un camí semblant al de Tàpies i van influenciar-se mútuament. En aquesta secció de l’exposició hi trobem obres d’artistes com Franz Kline, Jackson Pollock i Willem de Kooning. Aquest apartat inclou també una mostra d’escrits, números de revistes, cartes, fotografies i invitacions extretes de la biblioteca personal de Tàpies.

L’exposició continua amb una selecció d’obres del mateix Antoni Tàpies. S’hi mostra l’evolució i formació contínua del pintor, a través de les influències explorades abans. La selecció exposa els grans trets que defineixen l’art de Tàpies, com són la varietat de textures i matèries que empra o la seva recurrència cap a unes temàtiques lligades a la seva manera d’entendre el món.

Oberta fins al 10 de gener

La mostra Tàpies. Col·lecció d’artista ja està oberta al públic, i es podrà visitar fins al 10 de gener del 2016 a la Fundació Antoni Tàpies, al carrer Aragó, 225 (a l’altura de passeig de Gràcia).

L’horari de visita és de 10 h a 19 h de dimarts a diumenge, i el preu de l’entrada és de 7 euros, tot i que hi ha diversos descomptes per a estudiants, persones més grans de 65 anys i grups grans. A més, totes aquelles persones nascudes l’any 1990 -és a dir, que enguany compleixen 25 anys- tenen accés gratuït a l’exposició, coincidint amb el 25è aniversari de la Fundació Antoni Tàpies.

A part de la visita, la Fundació Antoni Tàpies organitza diverses activitats -la majoria a la tardor- relacionades amb la col·lecció de l’artista i destinades a públics ben diferents. Entre les diverses activitats proposades hi ha visites comentades a l’exposició, tallers creatius perquè els nens i nenes -si ho volen, acompanyats de les seves famílies- aprenguin diferents mètodes de pintar i un curs de creació artística a càrrec de Yoshihira Hioki i Mihoko Ono, entre moltes altres.

UN DOCUMENTAL DE LA VIDA DE TÀPIES

A part de la col·lecció d’obres, l’exposició Tàpies. Col·lecció d’artista inclou un documental inèdit, que va realitzar el 1981 la doctora en història d’art, crítica i comissària d’exposicions Maria Lluïsa Borràs.

La descoberta, ara, 34 anys més tard, de l’existència d’aquest documental s’ha produït gràcies a l’anàlisi exhaustiva que Miquel Tàpies, fill d’Antoni Tàpies i director de la Fundació Antoni Tàpies entre els anys 1990 i 2010, va fer de l’arxiu personal de l’artista.

Entre els molts arxius es van trobar nombroses correspondències entre Antoni Tàpies i Joan Brossa o una carta de David K. Anderson, fill de la galerista de Nova York Martha Jackson, dirigida a Tàpies on es feia referència a l’estrena d’aquest documental. Després del treball de recerca i conservació, en què va col·laborar activament la Filmoteca de Catalunya, es va poder recuperar el documental que ara es projecta a l’exposició.

El documental, amb música de Josep Maria Mestres Quadreny, repassa les obres de Tàpies, així com els seus referents artístics, literaris i culturals, i dibuixa una breu trajectòria de la vida i la manera d’entendre les obres del que va ser un dels artistes barcelonins i catalans més originals i amb més projecció internacional.

stats