El PP tanca Televisió de Mallorca, un dels puntals del català a l'illa
El PP ha començat el procés de clausura de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca amb el nomenament d'un gestor que n'executarà el tancament. La plantilla, mentrestant, busca alternatives.
Barcelona.Televisió de Mallorca i Ona Mallorca ja encaren el seu procés de tancament, després que el PP ja hagi nomenat un gestor, José Manuel Carrillo, perquè n'executi la clausura. Es perdran, així, uns mitjans que emeten íntegrament en català i que apleguen una audiència diària de 100.000 persones.
No haurà servit de res la intensa campanya de protesta que partits de l'oposició, periodistes, productores i entitats de la societat civil han emprès -s'han recollit més de 12.000 signatures- i que condemnen l'eliminació de la ràdio i la televisió. "La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, va incloure aquest tancament dins les seves promeses electorals, però ho va fer des del desconeixement i des de l'autisme polític, ja que no ha escoltat ningú", explica Albert Travesset, director de la televisió. "La crisi econòmica no ho justifica perquè era una televisió que no generava dèficit. Aquí hi ha raons polítiques que Salom hauria d'explicar".
Els mitjans del Consell de Mallorca tenien un pressupost de 8 milions d'euros i, enguany, havien presentat un superàvit d'1,6 milions. Les quantitats són petites si es comparen amb els 54 milions d'IB3 (que té un deute acumulat de 169 milions d'euros, a banda d'uns 60 milions més que es deuen a productores). Amb tot, IB3 també ha anat patint una purga important: el 2007 el pressupost era de 130 milions. "En l'etapa entre el 2005 i el 2007 es robava, directament", detalla Travesset. "IB3 contractava determinades empreses a uns preus més que desorbitats".
El coordinador de l'Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, ha confirmat a l'ARA que treballadors i productores audiovisuals de l'illa estan estudiant mantenir viu el projecte amb la creació d'una televisió per internet. "Televisió de Mallorca ha jugat un paper fonamental pel català, per la integració dels nouvinguts, per la recuperació de la memòria història i per l'articulació del teixit local", destacava Martí.
IB3, sense director general
Pedro Terrassa va presentar ahir la seva dimissió com a director general de l'ens públic de ràdio i televisió de les illes Balears, IB3. Havia accedit al càrrec el juliol del 2010. Terrassa plega adduint el final del seu "cicle" i deixa l'ens en una situació delicada, ja que per nomenar el seu relleu cal una majoria qualificada, cosa que implica que el PP i el PSOE haurien d'arribar a un improbable acord. La televisió pot entrar, doncs, en un període de fins a sis mesos sense tenir un gestor al capdavant, ja que és el termini que necessita el PP per poder nomenar en solitari el seu successor. Terrassa s'ha ofert a col·laborar-hi fins aleshores.