Uns 6.000 mestres podran ser traslladats lluny de la seva zona
Els 5.906 mestres interins que no tenen un contracte amb estabilitat podran ser traslladats a escoles allunyades de la seva zona. Tenen la feina garantida, segons Rigau, a condició d'aquesta flexibilitat.
Barcelona.Els detalls de la reorganització horària i laboral de la plantilla de mestres públics van arribant amb comptagotes. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, està decidida a mantenir el seu compromís de no acomiadar cap mestre, però també el repte d'assumir l'augment de 15.000 alumnes nous el curs vinent i la lluita contra el fracàs escolar "sense cap increment de plantilla". Les recol·locacions que comportarà aquesta decisió afectaran especialment, segons va concretar ahir la consellera, els 5.906 interins que avui "no tenen compromís d'estabilitat". "Tenen lloc de treball garantit, però perquè l'hi puguin tenir hem d'ampliar la zona territorial que havien sol·licitat", va advertir Rigau. Així, "un mestre que va demanar plaça al Penedès pot ser que hagi d'anar a Reus", va posar com a exemple la consellera, tot i que encara s'estan estudiant els límits geogràfics d'aquesta mobilitat.
La nova reunió, ahir, de la conselleria amb els sindicats de mestres no va acabar aquest cop amb una tancada, però sí amb l'anunci de mobilitzacions setmanals. Les forces sindicals van convocar tots els mestres a sortir al carrer cada dimecres a la una del migdia, a la porta de cada escola i a la plaça de la vila de cada ciutat, per protestar contra la retallada conjuntament amb els treballadors de la sanitat pública.
"No és una retallada"
"No hem presentat una retallada, sinó una nova manera d'assignar els recursos per potenciar la qualitat de l'ensenyament" sense cap contractació nova, els va replicar Rigau, i va assegurar que aquests canvis a la plantilla no minvaran la qualitat de l'educació, com denuncien els sindicats, sinó que la potenciaran. Va admetre que molts centres perdran mestres, ja que s'elimina la sisena hora i s'augmenta una hora setmanal la feina de cada mestre a l'aula, però va proposar unes pautes d'organització interna que, segons Rigau, milloren la qualitat.
Els mestres traslladats reforçaran l'increment de nous alumnes, cobriran vacants per jubilació o faran reforç. El trasllat de mestres de primària a secundària que preveu Rigau, i al qual s'oposa el sindicat de secundària ASPEPC, no s'aplicarà encara el curs vinent perquè falta un decret estatal que ho determini.