CORRUPCIÓ POLÍTICA

València inaugura els càstigs del codi ètic del PP

El nou codi ètic del PP, que preveu expedientar tots els militants encausats, s'estrena amb força al País Valencià. El primer a tastar-lo serà l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra.

Carlos Fabra, expresident de la Diputació de Castelló, acompanyat de representants del PP en una missa organitzada arran de la mort de Manuel Fraga.
Salvador Almenar
21/02/2012
2 min

VALÈNCIA.El PP vol penjar-se la medalla de ser el partit capaç de "netejar la imatge dels polítics". Així ho va dir el cap de setmana passat el president de la Generalitat valenciana i encarregat de coordinar la ponència d'estatuts del congrés del PP, Alberto Fabra. I per aconseguir-ho, els populars van aprovar obrir automàticament un expedient informatiu a tots els militants que estiguin implicats en una causa judicial.

Paradoxalment va ser el president del PP valencià -un dels més esquitxats per casos de corrupció- l'encarregat de redactar el nou codi ètic del partit que passarà factura als imputats que hi ha entre les seves files. Fabra va dir als militants que a partir d'ara "no només han de ser honestos" sinó que també han de "semblar-ho" i va comunicar a alguns dels seus companys de la delegació valenciana presents al congrés de Sevilla que el partit els obrirà un expedient.

El primer afectat

El primer dels afectats pel nou codi serà l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra. L'obertura del judici oral contra ell pel cas Naranjax li suposarà un expedient disciplinari. Així ho preveuen els nous estatuts del PP: quan hi ha judici, l'expedient deixa de ser merament informatiu. Però això no suposa que el partit prengui mesures cautelars mentre espera la resolució judicial ja que per imposar qualsevol sanció s'haurà d'analitzar cada cas de manera particular.

A més a més, els nous estatuts preveuen que la suspensió de militància sigui efectiva només després de la sentència emesa pel jutge. L'enduriment de les mesures disciplinàries no van agradar gaire a l'actual president de l'aeroport de Castelló i els seus afins. Fins i tot alguns compromissaris van abandonar l'auditori durant la presentació de la ponència d'estatuts per demostrar el seu desacord amb les mesures adoptades.

A més de Carlos Fabra, la llista d'expedientats al País Valencià continua amb els imputats en les causes Gürtel i Brugal. Concretament, s'obrirà un expedient informatiu a l'exvicepresident Vicente Rambla i als diputats Ricardo Costa, Milagrosa Martínez, David Serra i Yolanda García -tots imputats en la causa de finançament il·legal del PP-. I pel cas Brugal, s'expedientarà l'expresident de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, i l'alcaldessa d'Oriola, Mónica Lorente. A qui també podrien obrir expedient seria a l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo, i al diputat autonòmic Luis Díaz Alperi, després que la Fiscalia n'ha demanat la imputació per la seva presumpta relació amb el cas Brugal. D'altra banda, cal sumar-hi diversos regidors del PP esquitxats per l'escàndol d'Emarsa i que encara no han abandonat el partit, com és el cas de l'exalcalde de Manises Enrique Crespo.

Camps, immaculat

L'únic que es lliurarà de ser expedientat serà l'expresident Francisco Camps. Malgrat haver-se enfrontat al judici pel cas dels vestits , l'absolució manté immaculat el seu full de serveis com a membre del PP. Els populars de les balears també celebren que ara no tenen cap càrrec públic imputat i que, per tant, no queden "afectats" pels càstigs del nou codi ètic.

stats