Joan Vallvé "Tal com estan les coses és millor que els enginyers marxin"
Pràctic El Col·legi d'Enginyers ajuda a trobar sortida a molts professionals que topen per primer cop amb l'atur. El retorn del talent, defensa, serà fàcil un cop es creï ocupació
A Catalunya, falten o sobren enginyers?
D'enginyers en calen. El problema és que les empreses ara no contracten, no amplien plantilla perquè la situació econòmica encara és incerta i no es veu clara la sortida.
Quin atur hi ha entre el col·lectiu?
Ara mateix tenim un 5% d'aturats, que és una xifra baixa si es compara amb la d'altres professionals, però que mai abans havíem registrat.
I què s'hi pot fer?
Nosaltres recomanem que marxin perquè a fora, si més no, podran exercir i aplicar coneixements en lloc d'estar parats aquí. Des del Col·legi, a més, tenim contactes amb cambres de comerç estrangeres com l'alemanya i exercim com a borsa de treball.
N'han marxat molts, a Alemanya?
Fa sis mesos que funciona el programa que tenim en marxa amb la cambra hispanoalemanya i el balanç és positiu, tot i que encara no tenim dades. A la tardor començarem un segon programa, en aquest cas a Mont-real, al Quebec. La formació que vol impartir aquesta cambra començarà de cara a l'octubre.
La preparació dels nostres enginyers és prou competitiva?
I tant. Surten grans tècnics de les universitats catalanes. Només faltaria més bon nivell d'anglès per poder competir en igualtat amb altres europeus.
I no ens hem de lamentar de la pèrdua de tots aquests professionals?
Tal com estan les coses ara, millor que marxin. Molts acabaran tornant quan tot millori, i més ara, que el món de l'empresa és cada cop més global.