Queixes en 36 instituts catalans per problemes econòmics

La Junta de Directors de Secundària denuncia que 36 instituts catalans no poden pagar factures. Ensenyament ho nega i diu que els pocs centres amb problemes estan rebent suport del departament.

Ensenyament diu que pocs centres tenen problemes.
Sònia Sánchez
22/02/2012
2 min

BARCELONA.L'esclat dels estudiants valencians contra les retallades té el seu origen en factures de calefacció que algunes escoles i instituts no van poder pagar. A València, el deute del govern d'Alberto Fabra amb els centres escolars ha comportat una situació molt més dramàtica que la de Catalunya, on el departament d'Ensenyament sí que ha pagat la partida per a despeses de funcionament a tots els centres, públics i concertats. Però, salvant totes les distàncies, la davallada progressiva d'aquesta partida als pressupostos de la Generalitat també està generant problemes a alguns instituts catalans.

De fet, el 9 de febrer la Junta Central de Directors de Secundària va enviar una carta al secretari de Polítiques Educatives del departament d'Ensenyament, Lluís Font, per advertir-lo que hi ha 135 centres en situació econòmica "preocupant" (99) i "greu" (36).

La Junta ha fet un sondeig entre els instituts catalans i -dels gairebé 1.200 centres de secundària del país- 193 han respost a la crida. D'aquests, tres diuen que no tenen cap dificultat econòmica i 55 expliquen que van "justos", però que encara podrien "passar un any més amb la mateixa assignació econòmica" d'aquest últim curs. En canvi, 99 instituts asseguren que, tot i que encara poden pagar, no es veuen capaços de passar un altre any amb la mateixa assignació del curs passat. I 36 més van respondre: "Ja no podem pagar factures".

Ensenyament nega que aquestes xifres corresponguin a la realitat i assegura que cap institut no té problemes per impagaments. Segons la conselleria, la quantitat de centres amb una situació econòmica complicada és mínima i tots estan sent tutelats pel departament, que ha posat a disposició dels instituts que ho demanin plans de sanejament i estalvi adaptats a cada cas.

En la seva carta, però, la Junta de Directors reclama "un replantejament del procediment pel qual es determinen les assignacions econòmiques als centres i una revisió de les quantitats que es preveuen per a l'any 2012 abans que s'hagi d'arribar a una situació que posi de manifest la crítica situació".

Un 50%, per sota del necessari

La Junta explica que -amb l'acord assolit el 2009 amb el conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall- el Govern determina l'assignació econòmica per a les despeses de funcionament dels instituts mitjançant una fórmula que té en compte diferents factors, com la superfície o el nombre d'alumnes, entre molts d'altres. La suma resultant d'aquesta fórmula seria la partida global necessària, però l'any 2010 -l'últim de Maragall- l'assignació global ja va ser un 20% inferior a aquest "càlcul teòric", diuen. La retallada del 2011 el va fer baixar un 40% i, segons diu la Junta a la seva carta, "aquest 2012, amb els ajustos d'inflació, entre d'altres, es podria aproximar al 50%". Però Ensenyament recorda que la partida va baixar només un 10% el 2011 i que per al 2012 es manté igual.

stats