AJUDES A LA POBRESA

Malestar dels assistents socials pel PIRMI

Els treballadors socials que gestionen la renda mínima d'inserció es queixen que es posi en dubte la seva feina i critiquen el "caos" creat per la decisió "unilateral" del Govern de revisar l'ajut en ple agost.

Un 30% encara no ha cobrat La confusió ha generat cues diàries a Benestar Social. Ahir, el 70% havia cobrat.
S. Sánchez / S. González
12/08/2011
3 min

Barcelona.La revisió sobtada, en ple més d'agost, dels expedients de la renda mínima d'inserció (PIRMI) i el pagament d'aquest ajut (a persones en risc d'exclusió social) per xec nominal, amb l'objectiu de fer aflorar el frau, ha agafat per sorpresa els treballadors socials que gestionen i segueixen els casos, que senten que es posa en entredit la seva tasca."El Govern està desvirtuant la feina dels serveis socials municipals, perquè sembla que donin prestacions a qui no correspon", va denunciar la secretària de socioeconomia de CCOO, Cristina Faciaben, que criticava també la forma "poc transparent" com la Generalitat ha engegat la revisió, "sense consultar ni tan sols informar prèviament els agents socials". "Han tirat pel dret i han canviat les formes unilateralment d'un dia per l'altre", i han generat "un caos" als serveis socials, deia la secretària adjunta de la UGT, Laura Pelay.

Tot l'enrenou ha portat fins i tot el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), òrgan consultiu de la Generalitat format per patronals i sindicats, a convocar una reunió d'urgència per a la setmana que ve per aprovar el seu dictamen sobre la reforma del PIRMI.

Els serveis socials municipals de Barcelona, per exemple, han hagut d'atendre més de mil persones per telèfon i a les oficines, i en 11 casos especialment complicats han avançat els diners de la prestació.

L'allau de beneficiaris angoixats s'ha notat també a les entitats homologades de la renda mínima, que gestionen alguns dels casos. Una d'elles és la Fundació Arrels, que porta 45 casos de persones que han viscut al carrer i que ara paguen una pensió o estan rellogats gràcies al PIRMI. L'entitat ha hagut d'avançar els diners a alguns afectats perquè puguin pagar l'allotjament. "Això ha sobtat tothom, però almenys aquí els hem pogut donar tranquil·litat perquè els veiem cada dia", deia el portaveu, Ramon Noró.

La cap de Ciutat Vella de Càritas -una altra entitat gestora-, Juana Martín, va ser crítica també amb el que considera que és "retallar de la misèria". "Tothom que té PIRMI està en risc i ho acredita un professional del treball social. Estic d'acord que es persegueixi el frau, però no cal generar aquest rebombori perquè estigmatitzen tots els perceptors", deia Martín. Les crítiques, però, també arribaven de l'àmbit polític.

L'exconsellera veu "maltracte"

"El Govern demostra un gran desconeixement de qui són els perceptors del PIRMI", va apuntar a l'ARA l'exconsellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. La també diputada d'ERC va subratllar que es tracta d'un dels ajuts "més supervisats" perquè va vinculat a uns compromisos i, per tant, els perceptors estan "permanentment en contacte amb els serveis socials". Davant el "maltractament" a milers de persones que reben una renda de subsistència, l'exconsellera creu que tant Cleries com Mena "han de donar la cara". "Un conseller hi ha de ser a les bones i a les males. Per alguna cosa en són els responsables", va dir.

I és que més enllà de la mala gestió, l'oposició ha carregat contra el que consideren una manca de sensibilitat de l'executiu amb un dels col·lectius més vulnerables de la societat. "És completament immoral que s'acusi de presumpció de frau tots els perceptors del PIRMI", va afirmar la responsable de Benestar i Família del PSC, Eva Granados, que va afegir que "el Govern està assimilant els perceptors als vagos y maleantes del segle XXI". "A més de mala gestió i incompetència; prepotència i menyspreu", va etzibar la portaveu d'ICV-EUiA, Laia Ortiz. El PP comparteix la necessitat de revisar els ajuts, però també creu que el Govern ha actuat de manera "improvisada i barroera".

stats