L'Agència Tributària diu que no es pot retenir l'IRPF de sous ajornats
La retenció de l'IRPF sobre la paga extra ajornada dels funcionaris podria esdevenir un delicte d'apropiació indeguda del Govern. L'Agència Tributària, experts, sindicats i partits són crítics amb la mesura.
BARCELONAArtur Mas i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no van trigar a disculpar-se per l'episodi de l'IRPF retingut als treballadors del sector públic d'una paga extra que prèviament els havien ajornat. Va ser la cirereta d'un conflicte que ja ha esclatat i que podria acabar als jutjats. I és que més enllà d'unes maneres desafortunades -com reconeixien des del Govern- la mesura podria ser il·legal, ja que segons defensen els experts no es pot retenir un impost d'un salari no pagat als empleats.
El PP va preguntar sobre la qüestió a l'Agència Tributària i, segons va explicar ahir el seu portaveu parlamentari, Enric Millo, ja els haurien comunicat oralment que serien davant d'un cas d'apropiació indeguda i possible frau a la hisenda pública, tot i que ara esperen la resposta final per escrit.
Fonts de l'ens no van confirmar directament la informació a l'ARA per evitar opinar sobre els comptes d'un contribuent -la Generalitat-, però sí que van deixar clar que s'ha de retenir l'IRPF respecte a la nòmina d'un any natural. Precisament el que el Govern no farà, ja que el 20% de la paga extra de Nadal s'abonarà durant el 2012 -si hi ha liquiditat, segons va especificar dijous Mas-Colell. El president del Consell General de Col·legis d'Economistes, Valentí Pich, també evita entrar a valorar l'actuació de la Generalitat però explica que, a diferència per exemple de les factures en els autònoms, l'IRPF es paga un cop s'ha cobrat el salari i no quan s'ha meritat. "Tots som iguals davant la llei i no és un tema discrecional, no depèn de la Generalitat", afegeix, tot i que també explica que s'ha sorprès de "les disculpes i la sinceritat" del Govern.
Més contundent és la gestora administrativa Montse Julià, que rebutja els arguments del Govern conforme que havien de tancar la comptabilitat del 2012, ja que "es poden ingressar les retencions dels empleats fins al 20 de gener". A més, gairebé cada any "es fan declaracions complementàries a molts funcionaris que cobren tard complements de l'any anterior". L'ajornament de pagaments en empreses amb dificultats, segons explica, és una pràctica habitual, però "sempre d'acord amb els treballadors i sense retenir l'IRPF". Segons Julià, el que ha fet la Generalitat serà un problema per a la comptabilitat, ja que el Govern haurà de pagar els impostos com si hagués abonat tota la paga extra -ja que n'ha restat tot l'IRPF-. "Si els funcionaris ho porten als tribunals, tenen les de guanyar", presagia.
Camí als tribunals
Això és precisament el que esperen fer de manera unitària els sindicats CCOO, UGT i IAC. De moment estan entregant fulls de reclamació individual als treballadors públics i si passat el 31 de desembre no han cobrat la paga extra sencera denunciaran el Govern. La responsable d'àrea pública de CCOO, Josefina Pujol, explica que estan buscant "la millor fórmula possible", mentre que el líder d'UGT a la Generalitat, Xavi Casas, està segur de la victòria davant d'una "il·legalitat tan aparatosa", tot i que especifica que, si cobren durant el 2011, tan sols es tractaria d'una "irregularitat" que segurament no aniria més enllà.
Les conseqüències polítiques tampoc són descartables i es reclamen fins i tot des de dins del Govern. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va tornar a admetre "l'error" -ja no només per les maneres, sinó també pel fet en si- i va exigir corregir-lo i assumir les responsabilitats "que corresponguin". En la mateixa línia es posiciona Millo, que amb el text definitiu de l'Agència Tributària plantarà batalla. ICV demanarà la reprovació de Mas-Colell i també espera que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre el decret del Govern que ajorna sine die el 20% de la paga extra. La mesa del Parlament ja ha admès la demanda d'ecosocialistes, PSC, ERC, SI i C's.