La Generalitat perseguirà el frau en els ajuts a la pobresa
El Govern revisarà els ajuts de la renda mínima d'inserció per evitar fraus i nega que s'elimini aquesta prestació, tal com ahir es va filtrar en una carta interna del departament de Benestar Social.
BARCELONA.Des de l'inici de la crisi econòmica, les sol·licituds per cobrar la renda mínima d'inserció -coneguda popularment com a PIRMI perquè així és com s'anomenava anteriorment- s'han disparat. El Govern ha detectat que la prestació ha perdut la seva funció original, que és la d'ajudar a persones amb greus dificultats econòmiques i socials que no tenen cap font d'ingressos. Amb l'augment de l'atur, havien començat a cobrar aquesta prestació persones que no estaven en risc d'exclusió social i que, per tant, no complien el perfil de beneficiaris. El PIRMI s'estava convertint en una prestació de desocupació i contribuïa a cronificar aquesta situació, ja que desincentiva els beneficiaris a buscar feina, com reconeixen tant des del departament de Benestar Social com des del d'Empresa i Ocupació. També s'han detectat alguns fraus, com ara gent que cobra l'ajut i no viu a Catalunya. És per això que el Govern ha decidit endurir els criteris per accedir a la prestació, que actualment cobren 34.000 famílies, però nega que es vulgui eliminar la prestació i no acceptar més sol·licituds, com ahir va denunciar el portaveu del PSC al Parlament, Joaquim Nadal.
La carta fantasma
L'enrenou va començar quan es va filtrar una carta -sense signar- de la presidenta de la comissió interdepartamental de la renda mínima d'inserció, en què s'informava que s'havien esgotat els pressupostos per a aquests ajuts i que es desestimaven totes les sol·licituds registrades a partir de l'1 de juliol. El departament de Benestar Social va negar la validesa i el contingut d'aquesta carta, que estava penjada en una web interna del departament i que algú va filtrar. Benestar Social obrirà un expedient quan esbrini què ha passat, segons va explicar un portaveu del departament.
Es revisaran tots els casos
A més de les modificacions en els criteris d'accés al PIRMI que es van aprovar a la llei d'acompanyament als pressupostos, el Govern posarà en marxa una revisió individualitzada de tots els expedients, per assegurar que els receptors de l'ajuda s'ajusten als criteris. També canvia la forma de pagament, que fins ara era via transferència i des d'aquest agost es fa amb un xec bancari nominal, que només pot ingressar el destinatari. Així s'assegura que el beneficiari resideix a Catalunya, però el canvi ha provocat ja alguns retards en els pagaments de l'agost.
Per combatre la cronificació de l'ajuda, que fins ara era indefinida i es renovava automàticament, s'estableix un màxim de cinc anys per al seu cobrament i s'acompanyarà necessàriament de mesures per a la inserció laboral -en alguns casos ja no es feia-, com la inclusió en els plans d'ocupació que finança la Generalitat i apliquen els ajuntaments.
Un altre canvi és la fixació del límit de la prestació en el salari mínim interprofessional. A més, els sol·licitants hauran d'acreditar una residència continuada de dos anys, el doble que fins ara, i es computaran els ingressos dels últims dotze mesos, en lloc de sis. El Govern assegura que tothom qui realment la necessita seguirà cobrant la prestació, però remarca la necessitat de ser rigorosos amb l'objectiu de l'ajut i, donada la limitació pressupostària actual, curosos en la despesa.