TRIBUNALS
Economia 15/08/2020

Avions privats, Smartbox i bitllets sota l’armari: les empreses del 3%

L’Audiència Nacional investiga 13 companyies i 18 directius pel finançament il·legal de CDC

Leandre Ibar Penaba
4 min
Escorcoll de la Guàrdia Civil a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) l’octubre del 2015.

BarcelonaEl cas 3% segueix portant cua política, després de l’anunci de la Generalitat que es personarà com a acusació. La causa encara està en fase d’instrucció, per la qual cosa no hi ha cap sentència ni condemna, però sí que hi ha una interlocutòria de l’Audiència Nacional que ha permès conèixer els empresaris, alts càrrecs polítics i companyies sota sospita.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La investigació està enfocada en els presumptes pagaments de comissions, que sumarien milions d’euros, a fundacions vinculades a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a canvi d’adjudicacions d’obra pública per part de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i altres consistoris d’arreu de Catalunya.

Copisa

Més d’un milió a CDC i possibles contactes amb Bárcenas

Xavier Tauler, aleshores conseller delegat de la multinacional de la construcció Copisa -amb seu a l’Hospitalet de Llobregat-, és descrit en la interlocutòria com un “ aconseguidor ” de contractes públics. Segons el jutge, l’empresari es va reunir en diverses ocasions amb l’extresorer de CDC Andreu Viloca els anys 2011 i 2012 i hauria aconseguit adjudicacions en projectes a Barcelona, com l’accés sud al port -l’expresident de l’Autoritat Portuària i exsenador de CDC Sixte Cambra també està sent investigat-, la remodelació del Paral·lel i les obres dels túnels de Glòries. Les autoritats judicials tenen registrades donacions a fundacions del partit per valor d’1,19 milions d’euros, amb algunes transferències fetes els mateixos dies de les reunions.

El document de l’Audiència Nacional apunta també a una presumpta reunió de Tauler amb el diputat del PP Francisco Villar perquè el posés en contacte amb l’extresorer de la formació, Luis Bárcenas.

Grupo Soler

664.000 euros i un vol privat a la final de la Champions

Grupo Soler, amb seu a Sallent, és una altra de les principals implicades en el cas 3%, segons la interlocutòria judicial, raó per la qual s’investiga el seu administrador, Jordi Soler. En concret, el tribunal li imputa el pagament de 664.604,5 euros a diverses fundacions relacionades amb CDC a canvi de l’adjudicació d’obres per part del Consorci d’Educació de Barcelona i al centre cívic de Sant Fruitós de Bages, l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, el CAP Ronda de Prim de Mataró i l’Institut de Seguretat Pública.

El cas més vistós apuntat pel jutge, però, és la contractació d’un vol privat pel preu de 39.900 euros entre Barcelona i Berlín el dia que el Barça hi jugava la final de la Champions el 2015. Segons la investigació, a l’avió hi haurien pujat Josep Antoni Rosell, aleshores director general de l’empresa pública Infraestructures.cat, i el seu fill; la subdirectora de Relacions Exteriors de la Generalitat, Francesca Guardiola (germana de l’exentrenador del Barça), i el síndic de greuges i la seva parella, Rafel Ribó i Maria Teresa Planes, directora de Serveis d’Edificació i Logística de la Diputació de Barcelona, amb la seva filla.

Teyco

L’empresari Jordi Sumarroca, al centre de la investigació

El president de la constructora barcelonina Teyco, Jordi Sumarroca -fill de Carles Sumarroca, un dels fundadors de CDC-, és un altre dels empresaris investigats per l’Audiència Nacional.

En el seu cas perquè, juntament amb el Grupo Soler, hauria rebut a dit contractes d’obres en dues escoles de Barcelona i altres projectes als municipis de Lloret de Mar, Figueres, Sant Cugat i Sant Celoni, pels quals hauria pagat, presumptament, 369.520 euros en comissions que coincidien “amb exactitud” amb el 3% del preu de les obres, segons el jutge.

Oproler

Smartbox de regal i una caixa forta a sota d’un armari

Tres persones vinculades a la constructora madrilenya Oproler apareixen a la llista d’investigats del cas 3%: el president, Sergio Lerma; el delegat a Catalunya, Josep Bassols, i José María Zaragoza, autònom vinculat a la companyia. L’empresa hauria aconseguit projectes com les obres d’una estació de FGC a Sabadell o a la carretera de les Aigües de Barcelona, o per fer carrils bici a la capital catalana.

A part de pagaments a CDC a través de les fundacions, el jutge també ha trobat indicis de pagaments en forma d’espècies, com ara paquets Smartbox per a càrrecs d’organismes de l’Ajuntament de Barcelona. El jutge recorda, a més, que quan la policia va escorcollar el domicili de Lerma, va trobar-hi una caixa forta amb 234.000 euros en bitllets amagada sota l’armari de la seva habitació.

Comsa

Un “concurs fraudulent” a la plaça de les Glòries

José Miarnau, conseller delegat de l’empresa d’enginyeria Comsa, és un altre dels empresaris investigats per l’Audiència Nacional. D’acord amb les investigacions judicials, la companyia hauria aconseguit l’adjudicació d’un “concurs fraudulent” de part de la reforma de la plaça de les Glòries de Barcelona. Avui la família Miarnau controla la majoria del grup, però una part de les accions pertany als germans Sumarroca.

Altres empreses

Urbaser, Arnó, Impulsa, Rogasa, Ayesa, Delco, Pasquina, Tec4

Entre els investigats hi ha la Fundació ACS i les constructores Urbaser -antiga filial del grup de Florentino Pérez-, l’andalusa Ayesa i les catalanes Arnó, Pasquina, Certis, Rogasa, Delco i Tec4, a més d’alts càrrecs de totes les companyies.

stats