Economia 15/08/2020

Tots els turoperadors alemanys cancel·len els seus viatges organitzats a les Balears

Chacón calcula que el turisme a Catalunya caurà entre un 40% i un 60% aquest any

Ara
3 min
Unes oficines de TUI al Regne Unit en plena pandèmia.

BarcelonaTots els turoperadors turístics alemanys han decidit cancel·lar aquest dissabte els seus viatges organitzats a les Balears després que el govern d'Angela Merkel hagi classificat Espanya -tret de les illes Canàries- com a zona de risc per l'alt augment de casos de coronavirus, segons ha informat l'Associació Alemanya de Turisme (DRV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització ha explicat en un comunicat que és un "procediment normal" que els operadors turístics cancel·lin els paquets tancats si el govern desaconsella els desplaçaments a una regió. Les cancel·lacions s'aniran anunciant cada setmana per poder analitzar la situació sanitària a les illes i actuar de manera proporcionada.

En l'actualitat uns 30.000 alemanys amb viatges organitzats estan estiuejant a les illes Balears, segons la DRV, que de moment no sap calcular quants intentaran avançar el seu retorn a casa després de la decisió del govern alemany.

El turoperador alemany TUI ha estat el primer en anunciar aquest dissabte que cancel·lava tots els seus viatges organitzats a Espanya. Només se n'escapen les illes Canàries, que queden al marge d'aquesta decisió. Per resoldre el possible trasbals de plans que la mesura suposi als que ja tenien el viatge reservat, la companyia ofereix fer canvis de destí i avançar el retorn dels viatgers alemanys que ja siguin aquí a través d'alguns dels seus paquets.

TUI, que ha acordat aquesta setmana un nou paquet d'ajudes estatals de 1.200 milions d'euros, ha actuat en línia amb la recomanació del govern alemany de no viatjar a Espanya. "El ministeri [alemany] d'Exteriors desaconsella els viatges no necessaris a aquestes regions, així que amb gran tristesa cancel·lem tots els viatges organitzats de forma immediata i fins al 24 d'agost", ha especificat TUI en un comunicat aquest dissabte.

En aquest llistat de regions no recomanades hi ha prop de 140 països, però Espanya és el que probablement en surti més afectat, ja que és el primer destí internacional per als alemanys. Per a Catalunya, de fet, els turistes alemanys són els tercers més importants en nombre de visites: el 2019 van visitar el territori 1,4 milions de viatgers procedents d'aquest país. Ara bé, la mesura no hauria d'afectar especialment el Principat, que és una de les cinc comunitats que ja era a la llista dels destins que el govern alemany recomanava esquivar. El Principat, l'Aragó i Navarra hi apareixien des de finals de juliol, i Madrid i el País Basc des de fa cinc dies.

Això sí, si no rep el cop més dur és perquè ja l'ha rebut abans. La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha assegurat aquest dissabte que "la situació del sector turístic a Catalunya és molt complicada". En declaracions a RAC1, la titular del departament ha dit que calculen que el turisme caurà entre un 40% i un 60% aquest any, una baixada que al mes de juny se situava en el 87%.

Només un 20% dels hotels oberts

A la mateixa emissora, el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Mestre, ha assegurat que si la situació dels establiments segueix com fins ara "molts hotels acabaran en concurs de creditors o en mans de fons voltor". Segons ell, el turisme urbà com el de Barcelona ha perdut l'any, i el de la costa, malgrat fer el que pot amb el turisme local, ha perdut la temporada. "Ara, entre hotels i edificis d'apartaments tenim uns 500 establiments: fins aquesta setmana n'hi havia un 20% d'oberts, aproximadament, i amb una ocupació de només el 10% o el 15% i baixant", ha afirmat.

"Calen 7.500 milions dels fons europeus per ajudar al sector", ha dit, al seu torn, la consellera d'Economia. Aquests diners es destinarien, ha apuntat, a cobrir els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), a dotar el sector d'ajudes directes, a estimular la demanda i a impulsar la digitalització i la formació.

stats