Economia 07/04/2020

Els acomiadaments temporals s’acarnissen amb bars i restaurants

S'han registrat més de 85.000 expedients un 83% dels quals són d'aquest àmbit

Elisabet Escriche Rivas / Laia Forès
3 min
Els contractes eventuals predominen a l’hostaleria i als serveis turístics.

Barcelona / MadridEls negocis del sector serveis, sobretot restaurants i bars, són els que estan acumulant més afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a Catalunya. De fet, set de cada deu acomiadaments temporals (73%) dels registrats des del 22 de març són d’aquest àmbit. El segueixen la indústria (18%), la construcció (6%), el comerç i, finalment, l’agricultura. Segons les dades fetes públiques ahir pel departament de Treball ja són 625.356 els afectats i 85.115 els ERTO presentats per empreses. La majoria d’expedients són per “força major” i provocats per la crisi del coronavirus, i només un centenar per altres motius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup format per restaurants, llocs de menjar, establiments de begudes i empreses encarregades de la provisió de menjar preparat per esdeveniments és on hi ha més afectats per ERTOs, amb prop de 104.800 persones i més de 18.100 expedients oberts. En segon lloc hi ha els treballadors del comerç de detall, amb prop de 51.000, i tot seguit el comerç a l’engròs, amb gairebé 39.800 afectats. En els dos últims casos queda exclòs el sector de vehicles i motor. En canvi, la cua de la classificació la tanca la indústria tabaquera, les conqueries -instal·lacions industrials dedicades a la producció de carbó de coc- i les refineries de petroli. En les dues últimes, respectivament, només hi ha 12 persones acomiadades temporalment.

Per comarques, les que tenen més població són les que concentren més treballadors afectats per ERTOs. La primera és el Barcelonès (amb més de 211.000 persones), seguida pel Baix Llobregat i el Vallès Occidental. On menys afectats afectats hi ha és al Priorat i a la Terra Alta, amb 353 treballadors cadascuna.

L’agricultura no només és el sector que més bé està esquivant els ERTO, sinó que, a més, necessita mà d’obra per a la campanya de fruita.

Precisament ahir el consell de ministres va aprovar mesures per flexibilitzar la contractació temporal dels treballadors del sector agrari. L’objectiu del decret aprovat és que es pugui contractar aturats i immigrants per intentar salvar les campanyes de la fruita de pinyol a Catalunya i de la maduixa a Andalusia.

La crisi sanitària i el tancament de la frontera espanyola ha provocat aquesta falta de mà d’obra. Segons el ministre d’Agricultura, Luis Planas, a Espanya es necessiten entre 75.000 i 80.000 treballadors durant les pròximes setmanes. Davant l’augment de l’atur a conseqüència de la crisi, el govern espanyol planteja la contractació de treballadors que estiguin en aquests moments sense feina, sobretot del sector serveis, el comerç i el turisme.

En concret, el decret permet contractar immigrants d’entre 18 i 21 anys que tinguin permís de residència (a qui es concedirà un permís per treballar) o amb permís de residència i treball que caduqui el 30 de juny (amb el compromís de renovar-l’hi), i també persones que estiguin a l’atur. En tots els casos hauran de viure al mateix municipi on es faci la contractació o als pobles veïns per evitar que es dispari la mobilitat. “Amb aquesta mesura assegurem l’abastiment d’aliments i evitem que hi hagi un augment de preus”, va assegurar ahir Planas.

Queden excloses d’aquest decret les persones afectades per ERTOs i els autònoms que hagin cessat la seva activitat o que rebin prestacions per la disminució d’activitat. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va preferir ahir no valorar aquest nou decret fins que no en vegi la lletra petita. “Hem de veure el que diu el BOE”, va afirmar.

stats