Economia 07/04/2020

El covid-19 farà perdre l'equivalent a 195 milions de llocs de treball al món el segon trimestre

L'OIT revisa a l'alça el càlcul de l'impacte laboral de la pandèmia

Ara
2 min
Una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya.

BarcelonaLa crisi del covid-19 farà desaparèixer el 6,7% de les hores de feina al món durant el segon trimestre del 2020, una xifra que és la feina de 195 milions de treballadors a temps complet, segons l'últim càlcul de l'Organització Internacional del Treball (OIT) publicats aquest dimarts a Ginebra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les retallades, segons l'OIT, afectaran totes les economies. Als països àrabs, per exemple, es preveu la pèrdua del 8,1% de les hores de feina, equivalents a 5 milions de treballadors; a Europa seran el 7,8% d'hores de feina, és a dir, 12 milions de llocs de treball a temps complet, i a l'Àsia-Pacífic la xifra s'eleva a l'equivalent a la feina de 125 milions de treballadors.

Segons l'OIT, la crisi del covid-19, en termes laborals, supera els efectes de la crisi financera de l'any 2008. Aquest organisme ha revisat els seus càlculs inicials i creu que a finals d'any el nombre de nous aturats a tot el món superarà amb escreix els 25 milions de persones que havia calculat inicialment, tot i que la xifra final dependrà de les mesures que adoptin les autoritats.

L'OIT indica que els sectors de més risc des del punt de vista laboral són els serveis d'hostaleria i restauració, les manufactures, el comerç minorista i les activitats empresarials i administratives. Segons l'organisme, més de quatre de cada cinc treballadors del món (81%), del total de 3.300 milions de la força laboral mundial, estan afectats per tancaments totals o parcials del seu lloc de treball.

"Els treballadors i les empreses s'enfronten a una catàstrofe, tant en les economies desenvolupades com en les que estan en desenvolupament", ha dit el director general de la OIT, Guy Ryder. "Hem d'actuar amb rapidesa, decisió i coordinació", ha afegit, perquè considera que "les mesures correctes i urgents poden marcar la diferència entre la supervivència i el col·lapse".

Efectes dràstics i devastadors

Aquest segon informe de l'OIT sobre l'impacte del covid-19 indica que 1.250 milions de persones treballen en sectors que poden patir efectes "dràstics i devastadors", amb augment d'acomiadaments, baixades de sous i d'hores de feina. La majoria d'aquests treballadors d'alt risc estan en sectors mal pagats i de baixa qualificació, on la pèrdua de la feina pot tenir "conseqüències devastadores". El repte és especialment important a l'Àfrica, perquè l'ocupació és més informal, hi ha menys protecció social i una densitat de la població més gran.

L'OIT reclama mesures polítiques integrades i a gran escala, centrades en les ajudes a les empreses, a l'ocupació i als ingressos de la població; l'estímul de l'economia; la protecció dels treballadors al seu lloc de treball, i el diàleg social entre governs, treballadors i empresaris per trobar solucions.

stats