previsions 22/01/2020

El temporal encara provocarà una última tongada de ruixats forts

Totes les boies de mesura d'onades del Mediterrani han batut el seu rècord durant el temporal

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaLes precipitacions no paren i encara duraran fins aquest dijous al migdia. Protecció Civil ha informat aquest matí que el pla Inuncat ha passat a estat d'emergència per l'arribada d'un nou front de tempestes cap a la tarda. Aquestes últimes hores les pluges han estat més disperses i menys abundants. Des de les 8 del matí fins a les 6 de la tarda destaquen els 66 l/m² de Viladrau, els 37 de Puigcerdà i els 25 d'Olot. Les nevades al Pirineu Oriental són cada cop més abundants. A Ulldeter el gruix de neu ja supera els 150 cm segons dades del sensor de l'estació que hi té el Meteocat –quan va començar el temporal n'hi havia menys de 30–. A Núria ja s'hi acumulen més de 70 cm de neu nova.

Núria amb més de 60 cm de neu acumuada aquest matí

En el total de l'episodi les sumes ja són desorbitades. Destaquen els 328 l/m² de Puig Sesolles, al Montseny, els 322 de Viladrau, els 265 d'Horta de Sant Joan, els 252 de Mas de Barberans, els 242 d'Olot o els 213 de Girona.

Acumulacions de precipitació que s'han produït fins ara durant el temporal

Al vespre encara s'entreveu una nova revifada del temporal que farà ploure amb ganes altra vegada. El Meteocat entreveu el risc més alt de xàfecs forts de cara a la matinada, i sobretot en un grup de comarques pròximes a la costa ubicades entre el Tarragonès i el Maresme. L'avís és vigent gairebé arreu entre avui a la tarda i demà al migdia, però en aquest sector és on s'entreveuen més possibilitats de pluges fortes. Encara hi ha avisos vigents també per acumulació de pluja, per neu i per estat del mar.

Avís de perill per pluges intenses de cara a dijous

Aquesta nit la cota de neu s'ha desplomat fins als 700 metres altre cop en alguns punts del Pirineu i Prepirineu. A Esterri d'Àneu s'hi han acumulat més de 15 cm, a la Seu d'Urgell fins a 10 cm, i la neu també ha arribat a les valls d'Andorra i la Cerdanya o fins i tot al nord del Berguedà. A Núria fins a les cinc de la tarda ja se n'hi han acumulat més de 70 durant el temporal. Amb el pas de les hores la cota ha anat pujant i novament se situa per sobre dels 1.000 metres. Durant les pròximes hores fins i tot pujarà per sobre dels 1.500.

Avui el vent bufarà menys: els cops de vent de fins a 100 km/h dels últims dies avui seran ratxes ja de 50 o 60 km/h com a màxim. Les ventades més fortes es deixaran sentir a la Costa Brava i al Pirineu. La situació marítima començarà a millorar lentament. La boia de mesura ubicada mar endins a la Costa Brava ha passat de detectar onades de més de 7 metres a onades de més de 4.

Segons fonts de Ports de l'Estat, absolutament totes les boies de mesura del Mediterrani Occidental han batut el seu rècord d'onatge durant aquest temporal. Algunes tenen dades des de principis de segle. L'onada més alta va arribar a 14,8 metres i es va mesurar ahir a prop de Maó. La boia de Barcelona va deixar de funcionar des de dilluns: es podria ha ver desenganxat o podria estar inoperativa. Algunes fotografies penjades a Twitter fan pensar que podria haver anat a parar fins a València empesa pel temporal, però Ports de l'Estat no pot confirmar ni desmentir aquesta dada.

És probable que demà el dia comenci encara amb pluja i neu al Pirineu i en moltes comarques de Girona, però a partir de mig matí les precipitacions s'acabaran ja arreu. Divendres farà més sol. Dissabte el pas d'un front tornarà a fer augmentar els núvols i segurament deixarà algunes pluges i nevades minses a la tarda, però no serà una revifada del temporal. El tram final del gener s'entreveu amb poques opcions de noves pluges extenses i abundants.

stats