Mèdia 08/01/2020

Una festa per als 500 capítols de 'Com si fos ahir'

La telenovel·la de TV3 arriba a aquesta xifra amb una audiència que creix lentament

Albert Castellví Roca
4 min
Els protagonistes de 'Com si fos ahir', a la festa del 50è aniversari del Miquel que se celebrarà durant el capítol 500

BarcelonaSembla que fos ahir que TV3 va estrenar la seva última sèrie de sobretaula, però ja fa 500 tardes que els espectadors catalans poden seguir les històries vitals dels vuit excompanys d’institut que es van retrobar en un tanatori després de 25 anys i van reconstruir (més o menys) la seva amistat. Com si fos ahir arribarà divendres al mig miler d’episodis, i ho farà amb un capítol que no serà especial formalment, però sí des del punt de vista argumental: la trama d’aquesta emissió girarà al voltant de la festa que el Miquel (Eduard Farelo) ha organitzat amb motiu del seu 50è aniversari, un fet que, segons Carles Mallol, un dels guionistes de la sèrie, té un valor "simbòlic". Tota la sèrie, diu, gira al voltant de la "crisi d’edat" dels personatges. A més, ara n’hi ha uns quants que es troben en un punt d’inflexió: el Miquel –explica el guionista– vol agafar-se un any sabàtic, la Marta (Sílvia Bel) està vivint la menopausa i alhora té una tensió sexual no resolta amb un noi de 30 anys, i l’Andreu (Marc Cartes) ha descobert que potser li han contagiat el VIH. Tot això "explosionarà" en aquest episodi, avança Mallol.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie, estrenada l’11 de setembre del 2017, no ha patit mai per liderar la seva franja, i mostra una lleugera tendència a l’alça pel que fa a l’audiència: la primera temporada es va tancar amb un 15,8% de quota de pantalla mitjana, la segona va passar al 16,3% i aquesta se situa, de moment, en el 17%. A més, segons dades recopilades per Barlovento Comunicación, la pitjor quota mensual (un 14,6%) la va obtenir en el seu primer mes d’emissió, i les tres més baixes (per sota del 15%) es van concentrar en els quatre primers mesos. En canvi, el pic màxim de seguiment el va assolir l'octubre passat, amb un 18,3%, tot i que cal tenir en compte que aquell mes l’audiència global de TV3 es va disparar a causa de l’actualitat política. Curiosament, però, el nombre absolut d’espectadors és una mica inferior ara que fa dos anys, la qual cosa demostra que la televisió, en el seu conjunt, ha perdut audiència en aquesta franja. En qualsevol cas, Com si fos ahir es manté per sota de les xifres de La Riera i, fins i tot, de l'última temporada d'El cor de la ciutat, la menys vista fins ara d'una telenovel·la de TV3, amb un 17,8% de share obtingut l'any 2009.

Una festa per als 500 capítols de 'Com si fos ahir'

"Com si fos ahir és una sèrie de cocció lenta", argumenta, en declaracions a l’ARA, Carles Mallol. I explica: "Quan Núria Furió [creadora del projecte] ens la va encarregar sabíem que teníem el repte de fer una sèrie diferent de La Riera, sense assassinats ni misteris. Aquí es tractava de conèixer bé els personatges i la seva psicologia". Això va fer que l’inici fos complicat i que la sèrie fos criticada per un ritme massa lent i unes trames amb poc ganxo. De tota manera, diu Mallol, els guionistes estaven convençuts que, un cop els espectadors coneguessin bé els personatges, "connectarien més amb les seves històries", i per això Furió sempre ha volgut mantenir-se "molt ferma en l’esperit de la sèrie". El guionista reconeix que "la realitat" els ha obligat a replantejar-se algunes idees que tenien sobre "el ritme i el to", però assegura que els únics retocs que s’han fet han sigut de tipus "formal", i no de continguts. "Aquí no hi apareixerà un cap dins d’una caixa, com a La Riera. Són històries que poden passar a qualsevol, i això no s’ha traït en cap moment", remarca.

Segons Mallol, hi ha dos elements que expliquen que la sèrie hagi anat guanyant intensitat (i interès per a l’audiència) amb el pas del temps. D’una banda, la mateixa evolució de la trama, ja que ara "els personatges tenen més bagatge i amaguen més coses"; de l’altra, l’esforç dels guionistes per buscar noves històries per explicar: "El format de culebró, amb un capítol cada dia, t’obliga a treure tot el suc als personatges i a buscar-los més costats foscos. Si no, les trames s’estanquen, s’esgoten", explica. Segons ell, després de dues temporades i mitja els personatges han crescut molt interiorment i això permet mostrar-ne "molts detalls" que obren noves històries. "És molt divertit desenvolupar els seus fantasmes interns", diu el guionista.

Pensant en la quarta temporada

Després de la festa d'aquest divendres, dilluns la sèrie incorporarà un nou personatge, el Dídac, un esportista que coneixerà el Miquel i que serà interpretat per Pep Munné. Sobre el futur més a llarg termini, Mallol assegura que TV3 encara no els ha confirmat la renovació, tot i que l’equip treballa amb la idea que Com si fos ahir continuï omplint les sobretaules de la televisió pública passat l’estiu: "Ara hem acabat la bíblia de la tercera temporada i començarem a pensar en la quarta. Hem d’anar generant noves trames, perquè si ens esperem massa farem salat", diu.

Pep Munné debutarà dilluns a 'Com si fos ahir' interpretant el Dídac

De moment, aquesta ja és la tercera telenovel·la de sobretaula més longeva de la història de TV3: ha superat els 476 capítols (en tres temporades) de Nissaga de poder i els 469 (repartits en dues etapes) de Laberint d’ombres. Ja només li queden per davant els 1.534 de La Riera (que va arribar a les vuit temporades) i els 1.906 d’El cor de la ciutat (amb deu temporades).

stats