Economia 16/10/2019

La licitació d'obra pública repunta un 25% malgrat la pròrroga pressupostària

La inversió dels ajuntaments es desploma un 10% després de les eleccions

Xavier Grau
2 min
El president de la Cambra de Contractistes, Joaquim Llansó.

BarcelonaLa licitació d'obra pública a Catalunya ha repuntat un 25%, malgrat que tant a l'Estat com a Catalunya hi ha una situació de pròrroga pressupostària, segons les dades recollides per la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, segons la CCOC, la licitació oficial d’obres a Catalunya ha assolit, entre el gener i el setembre del 2019, un import global de 1.489 milions d’euros (+25% respecte al mateix període de l'any passat), gràcies a l’increment experimentat per l’administració de l’Estat i la Generalitat, malgrat que les dues han prorrogat aquest any els seus pressupostos.

La licitació d'obra pública repunta un 25% malgrat la pròrroga pressupostària

Tot i la millora, la Cambra de Contractistes es queixa perquè l’import dels concursos, que ha assolit 525 milions d’euros el tercer trimestre del 2019, és molt inferior a la mitjana dels últims vint anys, que és d’uns 940 milions d’euros trimestrals (3.750 milions anuals, a preus constants).

La CCOC considera que el volum de la licitació és baix i "agreuja el crònic dèficit d’inversió en infraestructures", ja que “la licitació d’avui és la producció i inversió de demà”, i ocasiona una pèrdua neta d’estoc de capital en infraestructures pel fet que la seva depreciació no es veu compensada amb més inversió.

Si bé l'Estat i la Generalitat han augmentat la licitació, els ajuntaments l'han disminuït un cop passades les eleccions municipals del maig. Malgrat un descens del 10% en la licitació dels ens locals, són encara el nivell administratiu més actiu, amb un 46% sobre el total licitat, havent publicat anuncis de sol·licitud d’ofertes per un import de 681 milions d’euros.

"Amb aquesta caiguda de la licitació sembla que es confirma, però un cop s’han celebrat eleccions municipals es contrau significativament la contractació d’obres, tal com la sèrie històrica ens indica, fet que dificulta la planificació de les empreses i el sosteniment de plantilles estables en el temps", indica la Cambra.

L’administració general de l’Estat (AGE) ha augmentat la licitació, del gener al setembre, un 136% respecte al mateix període de l’any passat, fins als 445 milions d’euros, un 30% del total. Dins de l'administració de l'Estat s'inclouen organismes amb ingressos d’explotació propis, en gran part sufragats pel pagament dels usuaris, com per exemple, Aena, Adif, els ports de Barcelona i Tarragona, Renfe o Correus.

Malgrat l’impuls de la licitació de l’Estat a Catalunya durant aquest període, "aquesta encara és molt inferior a la mitjana històrica i totalment insuficient per impulsar la competitivitat de l’economia catalana i el benestar dels seus habitants, ja que la majoria de les infraestructures de la seva competència són classificades d’interès general i, per tant, de caràcter estratègic", indica la Cambra de Contractistes.

La Generalitat ha augmentat la licitació un 45% en relació al mateix període del 2018, essent el valor dels concursos de 363 milions d’euros, el 24% del total.

stats