FICCIÓ
Mèdia 18/06/2019

‘Señoras del (h)AMPA’ pren el relleu còmic de ‘La que se avecina’

Les dones desesperades capitenajades per Malena Alterio aterren aquest dimecres a la graella de Telecinco

Alejandra Palés
3 min
Un robot de cuina involucra les quatre protagonistes en un assassinat accidental.

BarcelonaQuatre dones de barri substitueixen en el prime time de dimecres els veïns de Montepinar de La que se avecina. Señoras del (h)AMPA agafa des de dimecres el relleu de la sitcom d’Alberto Caballero, que es pren un descans durant l’estiu només un mes i mig després d’estrenar l’onzena temporada, que portava gairebé dos anys en guaret. Les protagonistes de la nova comèdia negra de Telecinco són la Mayte (Toni Acosta), la Lourdes (Malena Alterio), l’Amparo (Mamen García) i la Virginia (Nuria Herrero), quatre dones que, superades per la vida, decideixen agafar les regnes del seu destí amb el petit inconvenient que, a causa d’un accident domèstic, acaben involucrades en un assassinat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Creada per Carlos del Hoyo i Abril Zamora, Señoras del (h)AMPA busca allunyar-se dels clixés femenins amb quatre personatges de generacions diferents. La Mayte és una mare totterreny que tira endavant la seva família -formada pels seus fills Goyo i Arancha- venent a domicili el robot de cuina Turbohunter 3000. La millor amiga de la Mayte és la Lourdes, una funcionària cansada de les injustícies i, especialment, de l’Elvira (Marta Belenguer), la propietària de l’edifici on viu amb el seu marit policia i la seva filla adoptada. La portera de l’edifici és l’Amparo, una àvia que té cura del seu net, l’Omar, com si fos el seu fill. L’última integrant del quartet és la Virginia, mare d’una nena de sis anys i embarassada de vuit mesos. Totes quatre es troben a les reunions de l’AMPA de l’escola, on la Mayte proposa un sopar de mares que li ha de servir per mostrar a les seves companyes les bondats del Turbohunter 3000 i per ajudar-la a mantenir la feina. En el primer capítol, els espectadors seran testimonis de com la trobada no acaba com ella esperava. Un accident les obligarà a desfer-se d’un cadàver de la manera més discreta possible sota l’atenta mirada d’una veïna que ha sigut testimoni de tot el que ha succeït.

Renovada abans d’estrenar-se

Segons van explicar els creadors de Señoras del (h)AMPA durant la presentació al festival MiM Series, quan es van plantejar el projecte la seva intenció era “fer una sèrie sobre dones trastocades” i una sèrie que volguessin veure elles mateixes. Del Hoyo i Zamora asseguren que en la sèrie han utilitzat referències cinematogràfiques i han fet picades d’ullet a Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Álex de la Iglesia i el gènere slasher. Per la seva banda, Malena Alterio la compara amb la pel·lícula clàssica Atraco a las tres (1962), en què un grup de personatges diversos intenten robar un banc sense tenir-ne ni idea.

“La comèdia negra és un gènere poc explorat en la ficció espanyola i aquí oferim una sèriemacarrai políticament incorrecta”, afirma Del Hoyo. Arantxa Écija, directora de ficció de Mediaset, defineix la nova proposta com a “femenina, costumista i única en el seu excés”.

Encara que Telecinco té poca tirada a la ficció -la seva graella actual se sustenta bàsicament en Supervivientes i la seva ressaca, aprofitada per la resta de programes-, amb Mujeres del (h)AMPA la cadena ha fet una aposta forta: abans d’estrenar-la ja va anunciar que tenia aprovada la segona temporada. La nova comèdia no només té el repte d’aconseguir una audiència similars a La que se avecina -que al conjunt de l’Estat se situ en els 2,7 milions d’espectadors i el 19,6% de quota de pantalla-, sinó també emular el bon paper que va fer The good doctor l’estiu passat, quan es va convertir en l’èxit inesperat de la canícula.

A l’espera de veure si compleix les expectatives, la sèrie, produïda per Producciones Mandarina, es va presentar oficialment a l’última edició del MIPTV, on va aconseguir el premi MIPDrama Buyers Coup de Coeur i va ser seleccionada com un dels formats més interessants per la consultora The Wit, que cada any elabora una llista de les propostes més innovadores.

Una sèrie que fa bandera de la integració

Una de les principals sorpreses de Señoras del (h)AMPA és una de les dolentes oficials, l’Asun, una veïna xafardera interpretada per Ana Fernández, actriu i ballarina amb síndrome de Down. “No ferirà sensibilitats, és bo que persones com jo surtin en un guió com aquest. Sorprendrà”, explica l’actriu.

Del Hoyo i Zamora segueixen els passos del creador nord-americà Ryan Murphy, que sempre ha apostat per fer ficcions en què la integració fos un eix vertebrador. Tant Glee com American horror story han comptat amb intèrprets amb síndrome de Down en el seu repartiment. L’actriu Jamie Brewer, per exemple, ha aparegut en cinc de les nou temporades de l’antologia de terror de Murphy.

“La inclusió no és només donar l’oportunitat de treballar a la televisió: se’ls ha de donar visibilitat i tractar la síndrome de Down amb naturalitat i que facin tot tipus de personatges, dolents i cabrons també”, explica Del Hoyo.

stats