Meteo 21/06/2019

Busqueu-vos l'ombra, avui comença l'estiu

Els pròxims mesos hi haurà diverses pluges d'estels, eclipsis i fenòmens destacables al cel

Marc Gassó/miquel Bernis
3 min
Dutxes de la platja de la Barceloneta, a Barcelona/Pere Virgili

BARCELONAAquest divendres quan faltin sis minuts per les sis de la tarda començarà oficialment l'estiu. L'estació durarà 93 dies i 15 hores, s'acabarà el 23 de setembre amb l'equinocci de tardor. Se sol dir que la nit de Sant Joan és la més curta de l'any però no és exactament així, la nit més curta és la del dia del solstici, que és aquest divendres. En realitat, però la diferència entre la llargada d'una nit i la de l'altra és de menys de 10 segons.

Serà el dia de l'any en què al migdia el sol se situa més vertical sobre els nostres caps, això vol dir, entre d'altres coses, que demà serà el dia de l'any en què el sol té més capacitat de cremar-nos la pell i també que l'ombra d'aquest divendres al migdia serà la més curta de l'any. Si voleu fer-vos una foto exacta de l'ombra més curta de l'any us l'heu de fer quan faltin set minuts per les dues del migdia.

Calendari astronòmic de l'estiu

El cel de l'estiu, fins a mitjans de juliol, estarà dominat a l'alba per Venus i Saturn. El primer és molt brillant al cel, però aquestes pròximes setmanes sortirà gairebé al mateix moment que el sol, de manera que per veure'l cal mirar a l'est amb bona visió de l'horitzó just al punt de l'alba. Saturn no brillarà tant el cel però serà més fàcil de veure de matinada si mireu entre el sud i l'oest. Al vespre seran visibles Júpiter i Saturn, el primer continuarà sent molt brillant i ben fàcil d'identificar, Saturn no estarà gaire lluny de Júpiter al cel però costarà més de veure.

El dia 2 de juliol hi haurà un eclipsi solar total, però no serà visible a Catalunya. L'eclipsi solar total només es veurà en regions de l'oceà Pacífic sud i a la part central de Xile i l'Argentina, de forma parcial també serà visible a la major part de l'oceà Pacífic sud i l'oest de l'Amèrica del Sud.

Més endavant, el dia 9, Saturn estarà en oposició. Serà a prop de la Terra i la seva cara estarà completament il·luminada pel Sol. Serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any i serà visible tota la nit. Amb un telescopi de mida mitjana o gran podrem veure els anells de Saturn i algunes de les seves llunes més brillants.

El dia 16 tindrem un altre eclipsi, en aquest cas un eclipsi parcial de Lluna. Durant aquesta mena d'eclipsis una part de la Lluna s'enfosqueix a mesura que es mou a través de l'ombra de la Terra. El fenomen serà visible a la major part d'Europa, l'Àfrica, l'Àsia Central i l'oceà Índic. Finalment, el 28 i 29 de juliol hi haurà la pluja de meteors, els Delta Aquàrids. Es tracta d'una pluja que pot produir fins a 20 meteors/hora en el seu punt màxim, és produïda per restes deixades pels estels Marsden i Kracht. Aquest any arriba al punt màxim la nit del 28 al 29 de juliol. La Lluna creixent serà un avantatge per gaudir-ne.

Els 20 primers dies d'agost podrem observar Mercuri, és un planeta complicat de veure, en aquest cas caldrà buscar-lo just al punt de l'alba a l'est, molt baix a l'horitzó. No serà fins a la nit del 12 al 13 d'agost quan arribarà l'esdeveniment astronòmic més mediàtic de tot l'estiu: els Perseids. És una de les millors pluges de meteors perquè produeixen fins a 60 meteors/hora en el seu punt màxim. Els meteors provenen del cometa Swift-Tuttle, descobert el 1862. Aquest any la Lluna gairebé plena bloquejarà la majoria dels meteors més febles.

Ja arribant a l'entrada de la tardor, el dia 9 de setembre podrem gaudir de Neptú en oposició. El planeta blau serà al seu punt més pròxim a la Terra, però tot i així no es podrà veure a ull nu, caldrà un telescopi per observar-lo. Serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any i serà visible tota la nit.

stats