Mèdia 06/06/2019

Netflix reivindica l'orgull gai amb l'estrena d''Historias de San Francisco'

La plataforma fa un 'revival' de la sèrie LGTBQ basada en les novel·les d'Armistead Maupin

Jaume Cladera
3 min
Netflix reivindica l'orgull gay amb l'estrena de 'Historias de San Francisco'

BarcelonaNetflix estrena demà la sèrie ‘Historias de San Francisco’, un 'revival' de la ficció ‘Tales of the city’, emesa per primer cop l'any 1993 al Regne Unit i basada en les novel·les d'Armistead Maupin. La producció narra el retorn a San Francisco de Mary Ann Singleton (Laura Linney) vint anys després d’haver-ne marxat. En aquestes circumstàncies es retroba amb la seva filla adoptiva Shawna (Ellen Page) i amb el seu exmarit Brian (Paul Gross), els quals va abandonar per poder continuar amb la seva carrera professional. La tornada a la ciutat fa que la protagonista restableixi el contacte amb els habitants del número 28 de Barbary Lane, l'edifici on va viure 20 anys abans.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

‘Tales of the city’ es va convertir en una sèrie de culte per al col·lectiu LGTBQ+. En la ficció original es descobria que un dels personatges principals, la senyora Madrigal, era transsexual, i també es mostrava una persona amb VIH que portava una vida normal, una imatge allunyada dels prejudicis que vinculaven la malaltia a patiment i mort. Aquesta fet, tenint en compte l’època en què es va emetre la sèrie, va suposar una veritable transgressió social. A les trames d'‘Historias de San Francisco’ hi torna a haver molta presència del món LGTBQ+, amb personatges que estan experimentant un procés de transició i acceptació pròpia i d'altres que lluiten per les seves relacions. L'estrena de la nova sèrie coincideix amb l'inici de les celebracions del mes de l'orgull gai, durant el qual es reivindiquen els drets de la comunitat.

Laura Linney torna a encarnar el personatge que li va donar fama, ara ja com una actriu consagrada i reconeguda. També repeteixen molts dels actors originals, entre els quals destaquen Paul Gross i Olympia Dukakis, en el rol de senyora Madrigal, la propietària de l’edifici.

En la sèrie original, emesa per primer cop al Channel 4 britànic, Mary Ann Singleton era una noia que es traslladava a viure a San Francisco, on descobria un món de drogues, alcohol i la vida d’una gran ciutat. La senyora Madrigal es convertia en un referent per a les persones que residien al número 28 de Barbary Lane. A través d'aquest personatge es canalitzaven les dificultats que es deriven de les relacions romàntiques, els problemes laborals, les llibertats dels anys 70 o el consum de substàncies il·legals.

La sèrie que demà arriba a Netflix incorpora una gran diversitat de personatges que pertanyen al col·lectiu LGBTQ+. Entre ells destaquen el Mouse, el millor amic, gai, de la Mary Ann. També incorpora el Ben Marshall –la parella del Mouse–, el Jake Rodriguez, un nou resident trans de Barbary Lane, i el Bob la Drag Queen com a gerent del club Ida Best.

La producció posa el focus en la diversitat sexual, tant pel que fa als personatges com també a les persones que treballen en la producció i l'escriptura de les trames. Lauren Morelli i Alan Poul, integrants de l'equip de producció executiva i membres de la comunitat LGTBQ+, van convocar un grup d'escriptors amb l'objectiu de crear i reflectir de la millor manera possible una atmosfera multigeneracional LGTBQ+, capaç d’arribar a gent de totes les edats. Finalment ‘Historias de San Francisco’ comptarà amb 10 episodis d'una durada de 60 minuts.

Cal tenir molt present les dificultats que va tenir Armistead Maupin per desenvolupar les seves històries. L'any 1978 va començar a publicar un relat al 'San Francisco Chronicle' que era la història de Mary Ann Singleton en l'entorn dels apartaments de Barbay Lane. L'autor va haver de lluitar força contra el mitjà per poder introduir personatges homosexuals en les seves narracions, i quan la sèrie de relats va adquirir notorietat va apostar per donar visibilitat a personatges LGTBQ+ amb històries potents. Els editors del diari sempre es van mantenir vigilants per garantir que el pes dels personatges homosexuals no superés en cap cas el dels personatges heterosexuals.

stats